Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Szybkie pomysły na obiad to jest to czego nam wszystkim potrzeba. Makaron ryżowy jest moim ulubionym, bo po prostu można go szybko zrobić. Przygotowuję go w różnych wersjach inne przepisy możecie zobaczyć tutaj.

Makaron ryżowy – składniki (4 porcje):
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego,
  • 1 opakowanie tofu (300g),
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mała cukinia,
  • 5 grzybów shi-take,
  • garść orzechów nerkowca,
  • garść orzeszków ziemnych (niesolonych i niesmażonych),
  • pęczek szczypiorku lub cebulki dymki,
  • olej kokosowy do smażenia.

sos:

  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego,
  • sok wyciśnięty z 1 limonki,
  • 1cm kawałek korzenia imbiru,
  • 3 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku,

 

  1. Marchewkę i cukinię dobrze umyć (marchewkę można oskrobać), przy pomocy mandoliny lub ostrego noża pokroić w cieniutkie plasterki.
  2. Grzyby lekko oczyścić wiglotnym ręcznikiem papierowym i pokroić w 2mm paseczki.
  3. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić na niego pokrojone w grubą kostkę tofu oraz orzechy nerkowca, podsmażyć je na złoto. Dbając o to by tofu było równo przyrumienione z każdej strony.
  4. Następnie wrzucić na patelnię marchewkę.
  5. Podsmażać cały czas mieszając, aż marchewka będzie lekko miękka, wtedy dodać cukinię i grzyby.
  6. W trakcie podsmażania warzyw wymieszać w miseczce wszystkie składniki sosu, a makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu (mój trzeba moczyć 3 minuty we wrzątku).
  7. Do tofu i warzyw dodać sos, podsmażać całość na dosyć dużym ogniu przez kilka minut ciągle mieszając. Jeśli sos zrobić się bardzo gęsty to dodać do niego wody z przygotowania makaronu.
  8. Przed dodaniem makaronu sos należy spróbować i ewentualnie dodać więcej sosu sojowego (jeśli jest za mało słony), cukru trzcinowego (jeśli jest za mało słodki) lub soku z limonki (jeśli jest za mało kwaśny).
  9. Na koniec dodać lekko posiekane orzeszki ziemne i posiekany szczypiorek, całość wymieszać i połączyć z makaronem.

 

Sos można również doprawić czerwoną pastą curry, jednak ja nie mogę jej tymczasowo jeść. Dlatego nie ma jej w przepisie.

makaron-ryowy-z-grzybaki-shi-take makaron-ryowy-z-grzybaki-shi-take makaron-ryowy-z-grzybaki-shi-take makaron-ryowy-z-grzybaki-shi-take