Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

 

Sos pieczarkowo-szpinakowy jest zdrowszą alternatywą sosu śmietanowego. Dzięki dodaniu pieczarek sos ma fajną konsystencje i przepyszny, grzybowy posmak.

Do przygotowania tego dania użyłam makaronu tagliatelle z dodatkiem bazylii. Doskonale sprawdzi się każdy inny, który znacie i lubicie.

 

Skład (2 – 4 porcje) 

  • 1/2 standardowego opakowania makaronu,
  • 5 pieczarek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu (powinien być lekko twardszy niż normalnie, jeśli normalnie gotujecie na al dente to wyjmijcie go troszkę szybciej – lekko dogotuje się po dodaniu do sosu), zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, dodając sól. Pieczarki pokroić i dodać do zeszklonej cebuli, lekko podsmażyć. Pieczarki i cebulę przełożyć do misy blendera, dodać tymianek i pieprz, zmiksować na gładką masę.

Przełożyć z powrotem na patelnię, dodać serek mascarpone, podgrzewać aż się rozpuści. Następnie dodać jogurt i wodę z gotowania makaronu (w zależności od potrzeby, sos można lekko zredukować, lub dodać mniej wody. Nie powinien być zbyt rzadki) wszystko wymieszać i dodać ugotowany makaron.

Obtoczyć makaron dokładnie w sosie, następnie dodać świeży, umyty szpinak. Przykryć całość i dusić przez chwilę, aż szpinak lekko „zwiędnie” i bez problemu wmiesza się w makaron. Całość przełożyć na talerz i ozdobić listkami świeżego szpinaku. Smacznego!

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym