Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Jest to przepis awaryjny. Składniki, żeby go zrobić zawsze mam w lodówce, a w smaku w ogóle nie ustępuje zaplanowanym daniom.

Skład (4 porcje)

  • 1/2 opakowania makaronu (u mnie pełnoziarnisty),
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100g przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, zachowując pół szklanki wody z gotowania.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekana drobno cebulę, dodać sól, wymieszać i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Cukinię przekroić na pół, następnie każdą część ponownie na pół i pokroić w plasterki. Dodać cukinię do cebuli i czosnku, wymieszać, podsmażać przez chwilę i dodać przecier pomidorowy, zioła, miód i pieprz. Podsmażać całość, aż cukinia będzie miękka. Pod sam koniec dodać serek mascarpone i wymieszać do połączenia składników, w zależności od gęstości sosu dodać odpowiednią ilość wody z gotowania makaronu. Gotować jeszcze przez chwilę i wyłożyć sos na makaron. Smacznego!

 

 

Makaron z cukinią w sosie pomidorowym Makaron z cukinią w sosie pomidorowym Makaron z cukinią w sosie pomidorowym Makaron z cukinią w sosie pomidorowym