Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

To nie przypadek, że już trzeci raz w bardzo krótkim okresie serwuję Wam przepis z wykorzystaniem kaszy jaglanej (poprzednie: tu i tu). Po prostu się w niej zakochałam. Nie chodzi tylko o właściwości zdrowotne, ale oczywiście też smakowe, których nie doceniałam przez długi czas. Teraz nadeszła pora żeby to zmienić i kombinować z różnymi dodatkami. Mam nadzieję, że będziecie ze mną w tej podróży po różnych odsłonach kaszy :)  Dajcie koniecznie znać jak Wy lubicie ją najbardziej.

Skład:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 puszka mleka kokoswego,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 10g liofilizowanych/suszonych malin zmielonych na proszek lub pulpa z kilku dorodnych malin.
  1. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na gęstym sitku. Następnie wrzucić na gorącą, suchą patelnie i podprażyć do wyparowania płynu.
  2. Mleko kokosowe oraz połowę wody wlać do kaszy, dodać sól i syrop klonowy, wymieszać. Dusić całość pod przykryciem do wchłonięcia płynu.
  3. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę trzeba ją spróbować, jeśli jest zbyt twarda to dodać pozostałą wodę.
  4. Maliny rozgnieść widelcem lub zmielić w młynku do kawy jeśli używasz suszonych. Dodać do kaszy i wymieszać do połączenia. Całość podawać przyozdobioną świeżymi owocami.

pomysł na kaszę jaglaną (malinowo-kokosowa) pomysł na kaszę jaglaną (malinowo-kokosowa) pomysł na kaszę jaglaną (malinowo-kokosowa)