Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam masło orzechowe! Jednak to „kupne” często w składzie ma takie rzeczy, że raczej na śniadanie bym tego nie zjadła ;) dlatego warto zrobić je samemu, wtedy mamy pewność, że w składzie nie ma cukru, a 99 to orzechy. Polecam naprawdę gorąco!

Skład (1/2 słoiczka):

  • 150g orzeszków ziemnych (niesolonych, niesmażonych),
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego (w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać),
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • szczypta soli.
Do blednera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Żeby zrobić masło z opcją „crunchy”, czyli małymi chrupiącymi kawałkami to pod koniec miksowania wrzucić jeszcze odrobinę orzeszków i lekko zmiksować, tak żeby zostały większe kawałki.
Podawać… z czym tylko macie ochotę! Chociaż ja uwielbiam z bananami :) smacznego!