Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
 Nastał czas mazurków! Pierwszy w tym roku mazurek już za mną – klasyczny, czekoladowy. Czego chcieć więcej? Polecam Wam ten przepis, ciasto jest wilgotne, przyjemne w jedzeniu, a dodatek gorzkiej czekolady sprawia, że mamy ochotę na więcej niż jeden kawałek :)

Składniki (na ciasto):

  • 200g mąki pszennej,
  • 120g masła,
  • 50g drobnego cukru,
  • 1 żółtko,
  • 0,5-1 łyżki jogurtu greckiego (bądź innego gęstego),

Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z zimnym masłem. Gdy mąka i masło się połączą dodać cukier, żółtko i jogurt. Szybko wyrobić, w zależności od potrzeby można dodać 0,5 łyżki jogurtu. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1h.
Po schłodzeniu ciasto wyjąć i rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm. Można piec po prostu na blaszce, jednak ja wykorzystałam foremkę do tarty (23cm średnicy).
Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, żeby nie zrobiły się bąble.
Piec w temperaturze 200º C przez 20min, aż zrobi się złote.

Masa czekoladowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 100g gorzkiej czekolady,

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,po rozpuszczeniu wodę wykorzystać do ogrzania puszki z masą kajmakową (Włożyć zamkniętą puszkę do wrzątku na ok. 5min). Po tym czasie dodać masę do czekolady i zmiksować, bądź wymieszać szpatułką (kajmak powinien być miękki dzięki podgrzaniu). Masę wyłożyć na ciasto i dekorować :)
Smacznego!

Przepis został dodany do spisu Wielkanocnych przepisów na blogu Veggieoli