Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Święta bez sernika? Niemożliwe! A żurawina? Toż to czysta esencja Świąt! Dlatego zachęcam Was, wypróbujcie ten przepis na rozpływający się w ustach sernik z lekko kwaśnym przełamaniem w postaci żurawiny. 

Masa serowa (12-15 mini serniczków):

  • 1kg twarogu na sernik (dwuktornie zmielony),
  • 3 łyżki serka mascarpone (około 100g),
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub 1,5 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego),
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub zamiennika),
  • szczypta soli,
  • mrożona żurawina (około 80sztuk).

Spód (opcjonalnie):

  • 25 biszkoptów okrągłych,
  • 50g masła,
  • 2 łyżki melasy,
  • 2-3 łyżki kakao.

Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeśli przygotowujemy spód: biszkopty włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem na drobny pył, dodać masło, kakao oraz melasę. Całość powinna wyglądać jak mokry piasek. Do przygotowanych foremek na muffiny (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) nakładać po 1 łyżce piasku, uciskając i wyrównując, tak żeby stworzyć ładny spód. Następnie foremkę włożyć do lodówki i przygotować ser.

Całość można przygotować też bez spodu, wtedy sernik będzie bezglutenowy i równie pyszny.

Ser twarogowy oraz mascarpone umieścić w misie miksera (lub zmiksować mikserem ręcznym lub trzepaczką), dodać jajka, budyń, cukier oraz sól. Miksować tylko do połączenia masy.

Wyjąć z lodówki foremki i na każdy spód (lub bezpośrednio jeśli pieczemy bez spodu) wykładać po 3 łyżki nadzienia (tak żeby było prawie równe z krawędzią formy), następnie do każdej foremki włożyć 5-6 mrożonych żurawin.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st C i piec około 45 minut, lecz sprawdzić już po 35 minutach. Serniczki są gotowe jak lekko sie zarumienią i środek będzie ścięty.

 

Niespodzianka!

Kupująć foremki silikonowe dostałam jedną gratis i postanowiłam podarować ją którejś lub któremuś z Was :) Przygotowując ciasto w tej foremce uzyskamy taki kształt jak mają serniczki na zdjęciu ( kwiatki rozszerzające się ku górze). Foremki nadają się idealnie nie tylko do serniczków, ale także do wszelkiego typu deserów typu flan, puding  czy galaretka (wtedy podajemy je do góry nogami ;) )

Żeby wziąć udział w zabawie wystarczy napisać w komentarzu pod tym wpisem bez jakiego ciasta, deseru czy słodkości nie wyobrażacie sobie Świąt!

Konkurs trwa do środy (17go grudnia) włącznie.

Pamiętajcie, żeby przy wypełnianiu komentarza dodać adres e-mail, to poprzez niego skontaktuję się ze zwycięzcą i poproszę o adres do wysyłki.

Powodzenia!

Aktualizacja: Konkurs wygrywa Natalia G. z jej komentarz:

Święta to czas wyjątkowy, pod każdym względem. Pojawiają się pyszne dania, których unikamy z rodziną przez cały rok, aby w te magiczne dni zasiąść z utęsknieniem do stołu, do którego podchodzimy ze spokojem i radością, bez codziennego pośpiechu i stresu. Wyjątkowe są także wypieki, które również czekają do kolędowego i pięknie ustrojonego okresu Bożego Narodzenia. Czas czekoladowej i słodkiej rozpusty jest nieziemski, również dlatego, że na co dzień zajadamy się zdrowymi ciastami i ciasteczkami, bez tłuszczu i cukru – a teraz, jak szaleć to szaleć :) Poza tradycyjnym makowcem i piernikami, które giną w nieznanych okolicznościach (nawet z choinki :) ) pojawić się musi rafaello uwielbiane przeze mnie od dzieciństwa, sernik z brzoskwiniami oraz sernik chałwowy, który jest specjalnością mojej siostry. Jednak wypiekiem bez którego Święta się nie odbędą jest tort bezowy z kremem z masy kajmakowej i mascarpone <3 Wszyscy zajadamy się nim siedząc już na podłodze,ciesząc się prezentami i towarzystwem i oczywiście krzycząc o dokładkę ! To taki nasz mały zwyczaj, którego nikt nam nie odbierze :)

Gratuluję Natalii i bardzo dziękuję wszystkim za udział! Na blogu będzie jeszcze więcej konkursów, także tych tajemnych ;) Trzymajcie się ciepło!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC