Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań wymyśliłam na nie swój sposób, trzymam się go i zawsze wychodzą! Podziele się nim z Wami, całkiem cenna wiedza :)

 

Skład (4 kanapeczki)

  • 4 kromki chleba (polecam żytni),
  • 2-3 łyżeczki ketchupu,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100g sera (mieszanka ulubionych u mnie: Bursztyn, Dziugas, Lazur i Cheddar),
  • 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 1 świeża figa.

Kromki chleba smarujemy ketchupem i posypujemy drobno posiekaną cebulką. Sery trzemy na tarce, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i majonez lub jogurt. Na koniec dodajemy paprykę, pieprz i ewnetualnie sól (u mnie zazwyczaj sery są tak słone, że nie potrzeba już soli). Całość mieszamy, dzielimy na cztery części i rozkładamy równomiernie na kromkach chleba. Ja dodałam jeszcze świeżą figę pokrojoną na cząstki.

Zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C i pieczemy z funkcją opiekania (może też być bez, ale wtedy trzeba dłużej) około 5-7 minut. Wyjmujemy, możemy jeść do razu gorące ;) chociaż ja najbardziej lubię jak trochę przestygną. Polecam z Najlepszym sosem czosnkowym – pycha! :)

A przepis na herbatkę widoczną na zdjęciach już niedługo! Świeża mięta rządzi :)

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC