Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Muffinki, babeczki, słodkie ciasteczka… Uwielbiam je wszystkie, jednak na diecie bezcukrowej muszę na nie uważać. Dlatego postanowiłam opracować przepis na pyszną i słodką (!) przekąskę, która jest bardzo zdrowa i pożywna. Idealnie sprawdza się na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Uwielbiam te muffinki i wszystkim Wam polecam, nawet nie poczujecie, że są bezglutenowe. Żaden z moich domowników się nie kapnął, że jedzą bardzo zdrową wersje muffinek marchewkowych, a to oznacza sukces ;)

 (tabelki z wartościami odżywczymi znajdziesz na samym dole pod zdjęciami)

 

Marchewkowe muffiny (12 sztuk):

  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnie jabłko,
  • 1szkl mąki orzechowej,
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 szklanki nasion chia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 garść orzechów włoskich.
  1. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Mąki (gryczaną i orzechową) wymieszać z sodą oczyszczoną, przyprawami i nasionami chia.
  3. Wymieszać marchewkę z jabłkiem i mieszanką mąk, do całości dodać wodę, sok z cytryny i garść lekko posiekanych orzechów włoskich. Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodać jeszczę odrobinę wody.
  4. Powstałą masę przełożyć do foremki na babeczki, każdy z 12 otworów wyłożyć papierową papilotką. Papilotki wypełniać do 3/4 wysokości.
  5. Tak przygotowaną formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec około 35minut (lub dłużej do tzw. suchego patyczka).

 

Polewa do muffinek:

  • 150g białego serka (np. Bieluch),
  • 1 łyżka mascarpone
  • 4 łyżeczki syropu klonowego,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli.
  1. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i schłodzić.
  2. Następnie gotową polewą, przy pomocy łyżeczki dekorować muffinki.

 

 

Polewa do muffinek (wersja wegańska):

  • śmietanka z 1 puszki mleka kokosowego,
  • 4 łyżeczki syropu klonowego,
  • 4 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta soli.
  1. Puszkę mleka kokosowego wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie puszkę otworzyć i zebrać wytworzoną śmietankę, woda która wytrąciła się z mleka świetnie nadaje się do różnych koktajli.
  2. Do miski włożyć wszystkie składniki i ubić je lekko mikserem na puszystą masę. Następnie ozdabiać muffinki.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Wartość odżywcza porcji – jedna muffinka z polewą (60g)

Energia

171kcal

Białko

7g

Tłuszcz

10g

Węglowodany

11g

Błonnik pokarmowy

2g

Indeks glikemiczny

Niski 41

Ładunek glikemiczny

Niski 5

 

Wartość odżywcza porcji – jedna muffinka z polewą wegańska (60g)

Energia

190kcal

Białko

5g

Tłuszcz

13g

Węglowodany

11g

Błonnik pokarmowy

2g

Indeks glikemiczny

Niski 43

Ładunek glikemiczny

Niski 5