Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam ziemniaki, tak naprawdę w każdej postaci. Jednak te pieczone są wyjątkowe, dlatego, że szybko się je przygotowuje, pasują do praktycznie wszystkiego, a do tego bardzo łatwo można im nadać zupełnie nowy, odmienny charakter. Na moim świątecznym stole nie może ich zabraknąć.

  • 20 sztuk małych ziemniaków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 łyżeczki suszonej papryki,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • sól, pieprz,

Ziemniaki dobrze umyć i lekko podgotować w osolonej wodzie (powinny być już miękkie, ale się nie rozpadać). Następnie rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypać papryką, ziołami oraz solą i pieprzem, dodać olej, całość wymieszać rękami do równego pokrycia. Papryczkę chili posiekać drobno i posypać nią ziemniaki. Ząbki czosnku obrać i lekko rozgnieść, wrzucić je do ziemniaków (w miarę równomiernie). Na koniec całość polać syropem klonowym i znowu lekko wymieszać.

Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250st C i piec, aż skórka będzie chrupiąca (mniej więcej 20-30minut).

 

SONY DSC SONY DSC