Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Zabierałam się do zrobienia ich bardzo długo! Od kilku lat widząc niesłabnącą popularność jaką się cieszą walczyłam ze sobą. Chciałam je zrobić, ale myślałam, że tyle pracy… No i zazwyczaj wydawałam te kilkanaście (!!!) złotych, żeby mieć chociaż namiastkę i raz w roku zjeść takiego rogala z pysznym, orzechowym nadzieniem. W końcu w tym roku wzięłam się w garść, kupiłam biały mak, zakasałam rękawy i zrobiłam ponad 30 mini rogalików. I wiecie co? Wcale się przy tym nie narobiłam! One wcale nie są tak pracochłonne na jakie wyglądają. Przede wszystkim ciasto, z którym pracujemy jest po prostu świetne i naprawdę współpracuje.

 

Skład (30 małych rogalików):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 12 g suchych drożdży (lun 24 g świeżych),
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 laska wanilii (lub 1/2 łyżeczki ekstraktu bądź pasty),
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 225g masła (w temperaturze pokojowej).

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (przy świeżych najpierw zrobić zaczyn). Dodać resztę składników i rozcierając między palcami wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm (boki) x 15cm (góra i dół). Zostawiająć około 2cm margines rozsmarować całość masła. Następnie zwinąć ciasto na trzy tak jak kartkę do koperty – górna krawędź powinna znaleźć się w 1/3 wysokości, następnie przykryć ją częścią dolną. Całość  ponownie rozwałkować, na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30cm x 15cm i ponownie złożyć na trzy. Całość przykryć folią spożywczą i schłodzić przez kolejne 45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować i złożyć. Przykryć folią i schować. Czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć trzykrotnie.

Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu owinąć ciasto szczelnie folią i włożyć na lodówki na noc, bądź schłodzić przez minimum 5 godzin.

Wyjąć z lodówki 20minut przed planowanym robieniem rogalików.

 Nadzienie

  • 300g białego maku,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 100g zblanszowanych migdałów,
  • 100g masy marcepanowej (ja obrałam czekoladowego batonika z wydobyłam ze środka marcepan),
  • 3 podłużne biszkopty (lub 6 okrągłych),
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Ponad to

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka,
  • posiekane orzechy włoskie.

Mak i orzechy włoskie zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem ze zblanszowanymi migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak i orzechy, biszkopty pokruszone na okruszki oraz posiekaną drobno skórkę pomarańczową. Całość wymieszać i dodać kwaśną śmietane, masa powinna być dosyć gęsta, jednak gładka i plastyczna (nie powinno się dodawać więcej śmietany).

 

Wykonanie

Ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Podzielić na trzy paski wzdłuż, każdy z tych pasków pociąć na długie trójkąty na każdym z nich ułożyć nadzienie tak jak na obrazku poniżej.

cięcie-ciasta-Collage

By zwinięte rogaliki wyglądały jak marcińskie trzeba je naciąć w trakcie zwijania, tak jak na obrazku poniżej:

sposób-rolowania-Collage

Zwinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 45 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Blaszkę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 20-30minut, aż będą piękne i złote.

Jeszcze ciepłe lukrować.

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki gorącej wody.

Połączyć cukier z wodą, dobrze wymieszać. Na każdego rogalika nałożyć 1-2 łyżeczki lukru, następnie posypiać posiekanymi orzechami włoskimi.

SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC

Przepis lekko zmodifikowany przeze mnie pochodzi z bloga Dorotuś Moje Wypieki, oryginalnie podany przez Bajaderkę z forum cincin.