Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegański mus czekoladowy – Kremowy, puszysty, przepyszny a jednak wegański i bez cukru.

Pamiętam dzień kiedy pierwszy raz spróbowałam musu czekoladowego z prawdziwego zdarzenia. Właściwie ciężko ten dzień zapomnieć bo było to w trakcie mojej Studniówki w 2007 roku! Tamten mus został przygotowany przez restauracje Kręglickich, więc na pewno nie zdziwi, że był przepyszny. Pamiętam, że po spróbowaniu byłam w ogromnym szoku, że coś może być aż tak dobre! Między tańcami miałam bardzo mało czasu na jedzenie, więc skończyło się na tym, że mus był jedynym co zjadałam tej nocy. Była to wspaniała impreza, a ja przez całe życie będę ją kojarzyła właśnie z musem czekoladowym.

Unikając nabiału często musimy zrezygnować z różnych przyjemności, szczególnie tych kupionych i zrobionych przez kogoś innego. Jednak prawda jest taka, że sami możemy sobie zrobić w domu coś równie pysznego, ale za to dużo zdrowszego! Przepis jest podobny do tego, który podpatrzyłam u Jamiego Olivera. Jamie dodawał do niego jeszcze ciemny rum, który myślę, że by bardzo pasował.

 

Wegański mus czekoladowy – składniki (2 porcje):

  • 1 opakowanie Silken Tofu (300g),
  • 100g gorzkiej czekolady 85% kakao,
  • 100ml syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta chili.
  1. Tofu wyjąć z opakowania i odcisnąć nadmierny płyn przez czystą ściereczkę. Następnie umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cienką strużką wlać do miksującego się tofu.
  3. Na koniec dodać pozostałe składniki i całość blendować, aż mus uzyska wspaniałą, delikatną konsystencję (2-3 minuty)

wegański mus czekoladowy wegański mus czekoladowy