Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
chleb na drożdżach

Znacie ten moment, kiedy w domu kończy się chleb, a jest już późno, albo po prostu nikomu nie chce się iść do sklepu? Ten przepis jest idealny, by zażegnać kryzys – oto przepis na najlepszy chleb na drożdżach! ;)

Czas przygotowania łącznie z wyrabianiem, wyrastaniem i pieczeniem zamyka się w 1,5 godziny. A do tego jest zdecydowanie lepszy niż ten ze sklepu:) Przepis na chleb na drożdżach oryginalnie pochodzi z książki „The big book of bread” Anne Sheasby, u mnie zaczerpnięty od Dorotuś z Moich Wypieków.

Przepis na chleb na drożdżach

Składniki (na 1 duży bochenek):
  • 700g mąki pszennej,
  • 2łyżeczki soli,
  • 25g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 1 saszetka drożdży suchych (bądź dwa razy więcej świeżych),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 150ml ciepłego mleka,
  • 300ml  ciepłej wody.
Do dużej miski przesypać przez sitko mąkę, dodać sól, cukier, masło i saszetkę drożdży(ze świeżymi zrobić wcześniej zaczyn z mlekiem i cukrem). Wymieszać palcami i dodając po mału płyny (wole i mleko) wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Uformować kulkę i odłożyć do wyrastania, aż podwoi swoją obiętość (ok. 30min) w misce przykrytej suchą ściereczką.
Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią, krótko wyrobić i uformować bochenek. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć na chwilkę, do napuszenia.

przepis na chleb na drożdżach

Po tym czasie, ostrym nożem zrobić nacięcia i włożyć o piekarnika nagrzanego do 230ºC, piec 10min, zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20min. Stydzić na kratce.

najlepszy chleb na drożdżach