Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Często mam ochotę na słodkie śniadanie, wtedy zazwyczaj decyduję się na placki bądź naleśniki. By dłużej być najedzona, a posiłek był nieco zdrowszy zwykłą mąkę zastępuję pełnoziarnistą.

Naleśniki pełnoziarniste – składniki (6 naleśników):

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mleka (dowolnego),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru (jeśli robimy naleśniki na słodko),
  • szczypta soli,
  • odrobina wody (ewentualnie).

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania ciasta naleśnikowego o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę. By konsystencja była odpowiednia można dodać więcej wody. Odstawić ciasto na 15-20 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnie (najlepsza teflonowa, bo smażyby bez tłuszczu) i wykładając niewielkie porcje ciasta (u mnie 3/4 chochelki) smażyć naleśniki. Przewracać naleśniki na drugą stronę gdy boki zrobią się lekko podwinięte i chrupiące, lub się mocno zarumienią.

Po usmażeniu nalesników przygotować farsz. U mnie gruszki w karmelu.

Gruszki w karmelu:

  • 3 średnio twarde gruszki,
  • 3 łyżki cukru/miodu/fruktozy lub innego słodzika.

Gruszki obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do nagrzenego garnka i dodać 3 łyżki słodzika (cukru, miodu itp.). Podgrzewać aż do wytworzenia słodkiego, brązowego sosu i rozpuszczenia cukru.

Na każdy naleśnik wyłożyć porcje nadzienia, złożyć go na 4. Ja podaje dodatkowo z owocami. Tym razem banan i kiwi naprawdę dobrze się spisały (kiwi równoważy słodycz gruszek).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC