Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Właściwości oleju lnianego

Olej który obniża cholesterol i pomaga w odchudzaniu? Brzmi niesamowicie, ale to nawet nie połowa wspaniałych właściwości oleju lnianego. Zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 – nawet 60g na każde 100g oleju. Kwasy omega-3 są bardzo ważne dla naszego organizmu. Już niewielkie spożycie oleju (2 łyżki dziennie) wpływa pozytywnie na pracę serca, podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, pomaga oczyścić wątrobę oraz drogi żółciowepolepszyć perystaltykę jelit i tym samym przyspieszyć metabolizm.

Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i dużej zawartości witaminy E olej lniany pomaga również przy leczeniu trądziku, chorób stawów jak i niektórych chorób nowotworowych (w szczególności raka prostaty, piersi i jelita grubego). Zdecydowanie warto mieć go w swojej kuchni, ale również kosmetyczce! Olej lniany jest świetnym kosmetykiem, który nawilża skórę i działa przeciwzmarszczkowo.

olej-lniany-wlasciwosci (10 of 12) Olej lniany – dla kogo? Jak go przyjmować?

Olej lniany jest idealnym uzupełnieniem diety wszystkich osób dbających o zdrowie, szczególnie polecany na diecie wegańskiej i wegetariańskiej (ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3). Możecie wzbogacać nim dietę Waszych dzieci, zdecydowanie powinny go stosować osoby chcące schudnąć, sportowcy, kobiety w ciąży i mamy karmiące.

Warto również podsunąć buteleczkę swoim rodzicom lub dziadkom. Jednym słowem, każdy z nas odczuje pozytywne skutki stosowania oleju lnianego. Olej lniany stanowi również jeden z fundamentów diety dr Budwig, która cieszy się dużą popularnością wśród osób cierpiących na poważne choroby, między innymi nowotwory. Jednak by olej lniany był skuteczny, musi być dobrej jakości.wlasciwosci-oleju-lnianego-2 Jak przyjmować olej lniany? Spożywać codziennie na łyżce, ale również serwować do owsianki, dodać do dressingu sałatki czy polać (przestudzoną) zupę. Bardzo łatwo „przemycić” olej do codziennej diety. Już niedługo w kolejnych wpisach pokażę Wam jak to zrobić w jeszcze pyszniejszy sposób. Pamiętajcie, by nigdy nie podgrzewać oleju lnianego, należy go spożywać tylko i wyłącznie na zimno.

olej-lniany-wlasciwosci (11 of 12)olej-lniany-wlasciwosci (12 of 12)

Gdzie kupić dobry olej lniany?

Ze względu na ogromną popularność, jaką cieszy się przez ostatnie lata, olej lniany stał się łatwo dostępny. Niestety razem z dostępnością często idą w parze niedopatrzenia w sposobie przechowywania. Olej lniany, a raczej zawarte w nim cenne kwasy omega-3 są bardzo wrażliwe na światło, powietrze oraz temperaturę. Dlatego bardzo ważne by olej był przechowywany w butelce z ciemnego szkła, bez dostępu powietrza (szczelnie zakręcona butelka) w niskiej temperaturze (w lodówce gdzie temperatura waha się od 4 do 10st C).Olej lniany właściwościNie kupujcie oleju lnianego w supermarketach! Prawdziwy, pełnowartościowy olej lniany możecie znaleźć w aptekach, niektórych sklepach ze zdrową żywnością, jak i sklepach internetowych. Po zamówieniu zostanie do Was przysłany w styropianowym pudełku (będzie nadal chłodny!) dostaniecie certyfikat, na którym będziecie mogli znaleźć datę tłoczenia oraz informacje o kontroli jakości i wszystkich badaniach jakie olej przeszedł zanim znalazł się w waszym domu.

Po otwarciu olej należy przechowywać nadal w lodówce i spożyć w ciągu 2 miesięcy od daty tłoczenia. Zawsze zwracajcie uwagę na termin przydatności do spożycia – krótki termin to gwarancja braku konserwantów sztucznie wydłużających trwałość produktu.Najlepszy olej lniany BIOOIL®Olej lniany BIOOIL®Kolejną ważną kwestią jest to by wybierać olej wysokolinolenowy, to właśnie on zawiera najwięcej kwasów omega-3, czyli najcenniejszych składników. Ja postawiłam na olej lniany firmy Laboratorium BIOOIL®. Sprzedawany przez nich olej jest zimnotłoczony, przysyłany do Was prosto z tłoczni (mój na certyfikacie miał datę tłoczenia o dzień wcześniejszą niż ta kiedy znalazł się w moim domu), dodatkowo jest wielokrotnie badany, dzięki czemu macie pewność, że jest on najwyższej jakości.

Nowością jest olej lniany z dodatkiem naturalnych składników smakowych – cytryny, bazylii, czarnuszki i kapsaicyny (wyciągu z chili). Wszystkie warianty smakowe przedstawię Wam już niedługo na blogu. Napiszcie mi koniecznie czy włączyliście lub planujecie włączyć olej lniany do swojej diety.Olej lniany właściwości BIOOIL®

 

Wpis powstał we współpracy z  Laboratorium BIOOIL®.