Zupa idealna na zimę, najlepsza zaraz po kremie z marchewki ;) Gdy wrócicie zmarznięci ze spaceru, bądź czujecie, że bierze Was przeziębienie ta lekko pikantna zupa sprawdzi się w sam raz. Bardzo orientalna, a do tego podana z chrupkiem z cieciorki!
Przepis
Składniki (4 osoby):
- 1 puszka soczewicy,
- 2-3 średnie ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 cebula czerwona,
- 2cm korzeń imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 papryczka chilli (bez pestek i błonek)
- kilka łyżek oleju,
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- ok. 1 litr wrzącej wody.
W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę, gdy lekko się podsmaży dorzucić pokrojoną papryczkę oraz obrany i pokrojony w kosteczkę imbir. Smażyć przez chwilę, gdy brzegi papryczki zaczną się robić białe dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kolendrę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1cm. Dorzucić do garnka, wymieszać, dodać pasty curry i sól. Marchewkę oskrobać i drobno pokroić, dorzucić do garnka, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 10min. Zagotować 1litr wody, dodać do garnka razem z soczewicą z puszki. Wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze 5 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i przy pomocy blendera ręcznego, dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mleczko kokosowe, zostawić trochę do udekorowania.
Chrupki – można je zrobić z okrągłych placków z mąki z cieciorki (moje mają dodatek chilli), do kupienia w Kuchniach Świata, bądź innych sklepach z żywnością orientalną. Smacznego!