Placki bez mąki, bez cukru i bez jajek. A jednak przepyszne! Świetne śniadanie na ciepło w domu czy w drodze. Super sprawdzają się jako przekąska do pracy czy szkoły, najlepiej smakują z odrobiną masła orzechowego lub domową nutellą.
Owsiane placuszki – składniki (10 placków):
- 200ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego),
- 10 łyżek płatków owsianych zwykych,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 dojrzały banan,
- 2 jabłka,
- odrobina soku z cytryny.
- Mleko zagotować, zdjąć z palnika i wlać do miski razem z płatkami owsianymi. Odstawić na około 5 minut.
- W tym czasie zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach, następnie polać je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Banana rozdrobnić widelcem dodać do płatków owsianych razem z solą i sodą oczyszczoną. Całość zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.
- Do gładkiej masy dodać jabłka i wymieszać.
- Placuszki smażyć na suchej rozgrzanej patelni. Wykładać łyżką ciasto, lekko wyrównać, patelnie przykryć. Gdy ciasto będzie już lekko sciętę na górze, przewrócić placki na drugą stronę.