Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Placki bez mąki, bez cukru i bez jajek. A jednak przepyszne! Świetne śniadanie na ciepło w domu czy w drodze. Super sprawdzają się jako przekąska do pracy czy szkoły, najlepiej smakują z odrobiną masła orzechowego lub domową nutellą.

Owsiane placuszki – składniki (10 placków):
  • 200ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego),
  • 10 łyżek płatków owsianych zwykych,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 dojrzały banan,
  • 2 jabłka,
  • odrobina soku z cytryny.
  1. Mleko zagotować, zdjąć z palnika i wlać do miski razem z płatkami owsianymi. Odstawić na około 5 minut.
  2. W tym czasie zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach, następnie polać je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  3. Banana rozdrobnić widelcem dodać do płatków owsianych razem z solą i sodą oczyszczoną. Całość zblendować ręcznym blenderem na gładką masę.
  4. Do gładkiej masy dodać jabłka i wymieszać.
  5. Placuszki smażyć na suchej rozgrzanej patelni. Wykładać łyżką ciasto, lekko wyrównać, patelnie przykryć. Gdy ciasto będzie już lekko sciętę na górze, przewrócić placki na drugą stronę.

Owsiane placuski z jabłkami jak racuchy Owsiane placuski z jabłkami jak racuchy