Taka pasta jajeczna tylko, że bez jajek. Wegańska pasta jajeczna – kusiła mnie już od dawna. Kluczowym składnikiem jest czarna sól, która po prostu „trąci jajem”! Dzięki niej jesteśmy w stanie uzyskać smak na tyle zbliżony do jajecznego, ze udało mi się oszukać całą rodzinę – byli przekonani, że jedzą klasyczna pastę jajeczną.
Pasta bezjajeczna – składniki:
- kostka tofu naturalnego (180g-200g),
- 1 łyżeczka soli czarnej (kala namak),
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1/2 pęczka szczypiorku.
- Tofu pokroić w kostkę. 2/3 wrzucić do blendera, 1/3 zachować na później.
- Tofu lekko zblendować, następnie dodać wszystkie przyprawy oraz olej i wymieszać dokładnie widelcem.
- Szczypiorek drobno posiekać i dodać do tofu, dokładnie wymieszać.
- Odłożone wcześniej tofu rozdrobnić lekko widelcem i wrzucić do pasty* i całość wymieszać.
*To właśnie dodane na końcu tofu wygląda jak kawałki białka jajek, ten krok można pominąć i na początku od razu dodać całe tofu.