Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pasty kanapkowe to niezawodne, szybkie śniadanie. Podajmy je koniecznie do dobrego pieczywa! Uwielbiam pasty ze słonecznika od dawna, jednak połączenie  z gotowaną marchewką to dla mnie pyszna i uzależniająca nowość.

Pasta kanapkowa z marchewki i słonecznika – skład (1 miseczka):
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika,
  • 1 mała, ugotowana marchewka,
  • 1 mała, ugotowana pietruszka,
  • 1 łyżeczka białej pasty miso (lub 2 łyżki sosu sojowego),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju do zeszklenia,
  2. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na proszek. Dodać kilka łyżek wody, a następnie pokrojoną ugotowaną marchewkę i pietruszkę, sok z cytryny, syrop klonowy i połowę zeszklonej cebuli z czosnkiem. Całość zblendować na gładką masę.
  3. Pastę przełożyć do miseczki, dodać pozostałą cebulę, wymieszać, spróbować i ewentualnie dosolić lub dodać pieprzu.

wegańska pasta kanapkowa ze słonecznika