Pasty kanapkowe to niezawodne, szybkie śniadanie. Podajmy je koniecznie do dobrego pieczywa! Uwielbiam pasty ze słonecznika od dawna, jednak połączenie z gotowaną marchewką to dla mnie pyszna i uzależniająca nowość.
Pasta kanapkowa z marchewki i słonecznika – skład (1 miseczka):
- 1/2 szklanki nasion słonecznika,
- 1 mała, ugotowana marchewka,
- 1 mała, ugotowana pietruszka,
- 1 łyżeczka białej pasty miso (lub 2 łyżki sosu sojowego),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2-3 łyżki wody,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju do zeszklenia,
- Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Następnie wrzucić do blendera i zmiksować na proszek. Dodać kilka łyżek wody, a następnie pokrojoną ugotowaną marchewkę i pietruszkę, sok z cytryny, syrop klonowy i połowę zeszklonej cebuli z czosnkiem. Całość zblendować na gładką masę.
- Pastę przełożyć do miseczki, dodać pozostałą cebulę, wymieszać, spróbować i ewentualnie dosolić lub dodać pieprzu.