Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pasztet o genialnej konsystencji, świetnie się trzyma i rozpływa w ustach, jednym słowem idealny wegański pasztet. Pieczony kalafior, słonecznik i kasza jaglana wszystko co najpyszniejsze! 

Pasztet z kalafiora i słonecznika – składniki (2 małe keksówki)
  • 1 główka kalafiora,
  • 1 szklanka słonecznika,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 por,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 jabłko,
  • 2 szklanki wody,
  • pieprz do smaku.

 

  1. Głowe kalafiora odciąć od liści, podzielić na różyczki, wyłożyć na blaszcze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez około 45minut.
  2. 1 szklankę sypkiej kaszy jaglanej ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli*.
  3. Od pora odciąć zieloną część, pozostałą białą rozkroić na pół i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pora i podsmażać.
  4. Jabłko obrać, usynąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, dorzucić na patelnie do pora. Wszystko razem dusić pod przykryciem na małym ogniu, można dodać kilka łyżek wody jeśli jabłka nie chcą zmięknąć (zależy to od typu jaki wybierzemy).
  5. Do miski wrzucić kalafiora, słonecznik, kaszę oraz por i jabłko. Zalać sosem sojowym oraz 1 szklanką wody. Całość zblendować przy pomocy blendera ręcznego, jeśli zajdzie taka potrzeba i masa będzie bardzo gęsta to dodać jeszcze jedną szklankę wody lub tylko jej część.
  6. Na koniec masę spróbować i dodać pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli do smaku.
  7. Masę przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek i wyrównać.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st C przez około 45minut do godziny, aż pasztet pokryje się grubą, brązową skórką.

 

*By pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej najpierw należy przelać ją gorącą wodą, następnie uprażyć na patelni i dopiero wtedy zalać wodą.

 

pasztet wegański pasztet wegański