Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wytworna, delikatna, prawdziwa dama… Jej wysokość Pavlova! Zanim się poznałyśmy nie wiedziałam jaką przyjemność może sprawić jedzenie bezy ;)

Moim zdaniem jest to deser idealny. Pasują do niej wszystkie owoce sezonowe, a dodatek bitej śmietany sprawia, że staje się czymś co niektórzy nazywają „niebo”…

 Przepis
 

Beza (ok. 23cm):

  • 6 białek,
  • 300g miałkiego curku,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić skrobią ziemniaczaną),
  • 1 łyżka octu winnego.
Białka ubijać mikserem pod koniec ubijania dodając po łyżce cukier. Gdy masa będzie już bez problemu odchodzić od miski, dodać mąkę, ocet i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożona pergaminem i kształtując koło o średnicy mniej więcej 23cm.
(Zawsze po środku robię mały dołek, później tam ląduje bita śmietana).

Blachę z bezą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C. Piec przez 1,5 godziny, zerkając co jakiś czas czy nie zaczyna się bardzo rumienić (wtedy można trochę zmniejszyć temperaturę bądź tryb grzania). Beze studzić przy otwartym piekarniku, najlepiej przez noc.

Ozdabianie: 

  • 250ml śmietany kremówki (najlepiej schłodzonej),
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • owoce (u mnie kiwi, dobrze sprawdzają się maliny, borówki czy marakuja),
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru.
Wyłożyć na ostudzoną bezę, gdyby beza się troszkę pokruszyła, zawsze można ją zlepić za pomocą bitej śmietany ;)
Na kremówkę wyłożyć owoce i podawać zbierając zachwyty gości!