Czy wiesz, że by przyswoić wszystkie zawarte w jarmużu składniki i wartości odżywcze liście muszą być dobrze rozdrobnione? To jest argument (zaraz za smakiem), by przygotować to pesto!
Kupuję jarmuż już porwany na mniejsze kawałki i pozbawiony grubszych części. Jeśli kupisz ten w liściach to najpierw umyj go, pozbądź się łodyg, porwij na kawałeczki i wtedy odmierz mniej więcej 5 garści.
ps. chleb, który widzicie na zdjęciach jest bezglutenowy na mące z wiesiołka.
Składniki na 2 szklanki pesto:
- 5 garści jarmużu ugotowanego na parze,
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika,
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3/4 szklanki oleju rydzowego lub rzepakowego,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego tłoczonego na zimno.
- Jarmuż ugotować na parze (mniej więcej 3-4 minuty), lekko przestudzić,
- Do blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę,
- Tak przygotowane pesto możemy przechowywać do 5 dni w lodówce.
Wartość odżywcza porcji – pesto na jedną porcję – 2 łyżki tj. 40g | |
Energia | 186kcal |
Białko | 6g |
Tłuszcz | 17g |
Węglowodany | 2g |
Błonnik pokarmowy | 1g |
Indeks glikemiczny | Niski 24 |
Ładunek glikemiczny | Niski 0 |