Zdrowa przekąska, pasta do chleba lub szybki sos do makaronu. Pesto jest bardzo wszechstronne, możemy je wykorzystać jak tylko nam się podoba, a zmieniając dodatki całkowicie zmienić jego oblicze.
Pesto z pietruszki – składniki
- pęczek natki pietruszki,
- 2 garści orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki oleju (najlepiej rzepakowy lub z pestek dyni),
- sok z 1/2 cytryny,
- sól do smaku,
- opcjonalnie: 100g sera cheddar*
- Pietruszkę wrzucić do blendera wraz z połową orzechów, solą i pieprzem,
- Zblendować do wstępnego posiekania,
- Dodać sok z cytryny, olej, ser cheddar oraz resztę orzechów,
- Zblendować do porządanej konsystencji,
- Spróbować i ewentualnie dosolić.
*zamiast sera można dodać 1 łyżkę płatków drożdżowych oraz 2 łyżki oleju.
By zamiast przekąski zjeść pesto jako sos wystarczy dodać kilka łyżek wody lub śmietanki i wymieszać np. z ugotowanym makaronem.