Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Zdrowa przekąska, pasta do chleba lub szybki sos do makaronu. Pesto jest bardzo wszechstronne, możemy je wykorzystać jak tylko nam się podoba, a zmieniając dodatki całkowicie zmienić jego oblicze.

Pesto z pietruszki – składniki
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 garści orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki oleju (najlepiej rzepakowy lub z pestek dyni),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie: 100g sera cheddar*

 

  1. Pietruszkę wrzucić do blendera wraz z połową orzechów, solą i pieprzem,
  2. Zblendować do wstępnego posiekania,
  3. Dodać sok z cytryny, olej, ser cheddar oraz resztę orzechów,
  4. Zblendować do porządanej konsystencji,
  5. Spróbować i ewentualnie dosolić.

*zamiast sera można dodać 1 łyżkę płatków drożdżowych oraz 2 łyżki oleju.

By zamiast przekąski zjeść pesto jako sos wystarczy dodać kilka łyżek wody lub śmietanki i wymieszać np. z ugotowanym makaronem.

pesto z pietruszki pesto z pietruszki  pesto z pietruszki