Pyszna wariacja dla tradycyjnych pierogów. Szybsza w przygotowaniu i naprawdę wyjątkowa. Ten przepis na ciasto jest po prostu najlepszy, opracowałam go przy pomocy mojej Babci. Zaufajcie nam;) Takie pierogi są nie tylko fajnym pomysłem na obiad, ale też np. na piknik lub by wziąć je ze sobą w drogę zamiast kanapki.
Skład (35 sztuk)
ciasto
- 1 kg mąki pszennej,
- 14 g suchych drożdży (lub 28g świeżych),
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 1-2 szklanki ciepłej wody.
farsz
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2 kostki twarogu (ok. 200-300g, jak lubicie),
- 2 czerwone cebule,
- 1-2 łyżki oleju do smażenia,
- sól i pieprz.
Ziemniaki obrać, ugotować i odstawić do przestudzenia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Za pomocą maszynki do mielenia bądź praski do ziemniaków rozdrobnić ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem. Do powstałej masy dodać zeszkloną cebulkę i doprawić solą oraz pieprzem.
W celu przygotowania ciasta zagnieść wszystkie podane składniki oprócz białek jajek, one posłużą do posmarowania pierogów przed pieczeniem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Na początku wyrabiania dodać jedynie część wody i później stopniowo dodawać w razie potrzeby.
Ciasto rozwałkowywać partiami i przy pomocy dużego kubka bądź małej miski wykrawać kółka. Do których następnie nakładać po łyżce farszu ziemniaczano-twarogowego. Brzegi pieroga zlepić palcami a następnie dokładnie docisnąć przy pomocy widelca. Uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka wysmarować pozostałym białkiem i ewentualnie posypać suszoną papryką, mielonym pieprzem bądź nasionami dyni. Piec w temperaturze 180º C około 20 minut, aż będą zarumienione.