Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pyszna wariacja dla tradycyjnych pierogów. Szybsza w przygotowaniu i naprawdę wyjątkowa. Ten przepis na ciasto jest po prostu najlepszy, opracowałam go przy pomocy mojej Babci. Zaufajcie nam;) Takie pierogi są nie tylko fajnym pomysłem na obiad, ale też np. na piknik lub by wziąć je ze sobą w drogę zamiast kanapki.

Skład (35 sztuk)
ciasto
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 14 g suchych drożdży (lub 28g świeżych),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
  • szczypta soli,
  • 1-2 szklanki ciepłej wody.
farsz
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 kostki twarogu (ok. 200-300g, jak lubicie),
  • 2 czerwone cebule,
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz.
Ziemniaki obrać, ugotować i odstawić do przestudzenia. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Za pomocą maszynki do mielenia bądź praski do ziemniaków rozdrobnić ugotowane ziemniaki wraz z twarogiem. Do powstałej masy dodać zeszkloną cebulkę i doprawić solą oraz pieprzem.
 W celu przygotowania ciasta zagnieść wszystkie podane składniki oprócz białek jajek, one posłużą do posmarowania pierogów przed pieczeniem. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Na początku wyrabiania dodać jedynie część wody i później stopniowo dodawać w razie potrzeby.
Ciasto rozwałkowywać partiami i przy pomocy dużego kubka bądź małej miski wykrawać kółka. Do których następnie nakładać po łyżce farszu ziemniaczano-twarogowego. Brzegi pieroga zlepić palcami a następnie dokładnie docisnąć przy pomocy widelca. Uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka wysmarować pozostałym białkiem i ewentualnie posypać suszoną papryką, mielonym pieprzem bądź nasionami dyni. Piec w temperaturze 180º C około 20 minut, aż będą zarumienione.