Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Miałam ochotę na naprawdę wilgotne ciasto.

Stojąc w kuchni i kombinując co mogę przygotować pomyślałam o pierniku, w końcu nadchodzą Święta! A piernik czekoladowy? To idealne połączenie.

Wyszedł bardzo wigotny i naprawdę bardzo czekoladowy.

Skład (forma 33x20cm)

  • 150g masła,
  • 2 czubate łyżki stałego miodu (albo 4 łyżki płynnego),
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (część lub całość można zastąpić zamiennikiem np. fruktozą),
  • 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego (albo miksu w dowolnych proporcjach),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki kwasu chlebowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2-3 łyżki ciepłej wody,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki kakao w proszku,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie imbir, cynamon i gałka muszkatołowa)
  • 200g gorzkiej czekolady drobno posiekanej.

W garnku rozpuścić mało, miód, cukier i melase/syrop klonowy. Mieszać od czasu do czasu, aż składniki się połączą, wtedy zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do garna dodać ekstrakt waniliowy, kwas chlebowy, sodę oczyszczoną rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie oraz jajka. Całość wymieszać do połączenia składników.

Mąkę połączyć z kakao, przyprawa korzenna i solą.  Czekoladę posiekać. Drobno. Do suchych składników dodać mokre oraz czekoladę, wymieszać  lekko do połączenia składników.

Foremke o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto (bedzie dosyć rzadkie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, piec około 20minut.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC