Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki z cukinii.

Długo nie potrafiłam zrobić dobrych placów z cukinii. Było to naprawdę poważne wyzwanie, za każdym razem placki ciężko się smażyło, rozwalały się, a później i tak były w środku surowe. No i tak próbowałam długi czas, aż wpadłam na pomysł połączenia ich z serkiem Philadelphia. Nie wiem co on robi, ale naprawdę zmienia konsystencje placków i powoduje, że smażenie jest super łatwe i przyjemne. To, że wczoraj też był przepis na danie z serkiem Philadelphia jest przypadkiem, nie prowadzę z nimi żadnej współpracy, po prostu na Maderze łatwo go kupić, w przeciwieństwie do innych serów…

Skład (12 placuszków):

  • 3 małe cukinie (lub 2 średnie),
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 opakowania serka philadelphia (60-70g, u mnie serek light),
  • opcjonalnie: sól, pieprz, koperek,
  • olej do smażenia.

Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeśli nie używasz młodej cukinii to po starciu wrzuć ją na sitko, lekko posól i zostaw na kilka minut, następnie odciśnij z nadmiaru płynu), dodać jajka, mąkę i serek. Jesli serek jest dla Was wystarczająco słony, to nie dodawać dodatkowo soli, można dodać posiekane zioła np. koperek, albo pieprz, wtedy będą bardziej pikantne. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, smażyć placuszki nabierając kopiastą łyżkę ciasta (około 1,5 łyżki tak naprawdę) i lekko spłaszczając, by były równo usmażone. Mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. Gotowe placuszki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie po prostu ryż. I to tyle :) Smacznego!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC