Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Obiad na szybko, a w dodatku na zdrowo. Bez jajek, z małą ilością tłuszczu, a zamiast dużej ilości ziemniaków –  marchewka, pełni ona substytut dla jaj. Polecam wszystkim, konsystencja „ciasta” jest idealna, smażenie to czysta przyjemność.

Składniki (12 placków):

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia.
Ziemniaki umyć (można obrać, jednak jeśli macie młode ziemniaki, to lepiej po prostu umyć i wyszorować szczotką do ziemniaków), marchewkę oskrobać. Na tarce o najmniejszych oczkach zetrzeć marchewkę, włożyć do miski, posolić i odstawić. W tym czasie zetrzeć na talerz ziemniaki, odcisnąć nadmiar wody i dodać do marchewki. Przesypać mąkę, wymieszać, odstawić. Cebule obrać, przekroić na pół – jedną połówkę drobno posiekać, a drugą zetrzeć na tarce do ziemniaków z marchewką. Dodać resztę cebuli do miski z ciastem. Wszystko dobrze wymieszać, można lekko ugnieść rękami – marchewka musi puścić tyle soku, żeby ciasto było zwarte pomimo braku jajek, dodać pieprz. Ciasto powinno być gęste i mieć mało „ciasta” mącznego, głównie warzywa.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć placki odrywając czubatą łyżkę ciasta i rozpłaszczając na patelni, przewracać na drugą stronę jak będzie widać, że zewnętrzna strona też jest już „sucha”. Powinno wystarczyć na 12 średnich placuszków.
Najlepiej smakują z jogurtem i u mnie jak zawsze z ketchupem ;) Smacznego!