Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

W tym roku Święta Wielkanocne będą wyjątkowe – spędziemy je w Portugalii.

Zawsze na tydzień przed Świętami przygotowuje plan. Robię rozpiskę przepisów, które chce przygotować oraz przy okazji listę zakupów, zaglądam później to niej kilkukrotnie, żeby mieć pewność, że niczego mi nie brakuje.

SONY DSC

Te święta będą także wyjątkowe z innego powodu – w mieszkaniu, które wynajmujemy nie ma piekarnika, ani nawet miksera! Jest to naprawdę śliczne, nieduże mieszkanko, blisko długiej plaży. Jednak brak podstawowych sprzętów w kuchni nieco zmienił moje dotychczasowe planowanie. Musiałam zrezygnować z wypiekania mazurków, świeżych bułeczek, czy też przygotowania ciast bez pieczenia, ale za to z bitą śmietaną.

Jednak od czego mamy kreatywność? ;) Dzięki temu, że jesteśmy w Portugalii postanowiłam przemycić na nasz świąteczny stół odrobinę tutejszej tradycji. W tym okresie, w każdym supermarkecie możemy kupić chleb wypiekany z całymi jajkami (w skorupkach),  zwany folar. Taki chleb często jest ozdabiany różnymi plecionkami z ciasta, a do tego nabłyszczany jajkiem przed upieczeniem. Planuje kupić jeden taki chlebek i sprawdzić jak smakuje.

portugalska-wielkanoc

Długo myślałam o tym, jak zastąpić mazurka. Co prawda tradycję wypiekania mazurków wprowadziłam do naszego domu dopiero w zeszłym roku. Jednak tak mi się spodobało, że postanowiłam ją celebrować co roku. W końcu pomyślałam, że zamiast wypiekanego ciasta kruchego mogę zrobić masę z rozdrobnionych ciasteczek i masła – zupełnie jak w tym serniku. Za to jako masę, wykorzystam bardzo proste połączenie kajmaku i czekolady, zupełnie jak to zrobiłam w zeszłym roku z tym mazurkiem. Mam nadzieję, że uda mi się go ozdobić równie ładnie w tym roku.MazurekCzekoladowy

Kolejną rzeczą ze słodkości, która na szczęście nie wymaga ani miksera, ani piekarnika są czekoladki. Będąc w Anglii udało mi się kupić książkę pt. „How to make chocolates”  autorstwa Paula A. Young’a. Książka ma tylko 40 pare stron, ale porady, które możemy na niej znaleźć są nieocenione. Wspaniałe są także przepisy, najbardziej na chwilę obecną spodobały mi się trufle owocowe.

wielkanoc-trufle-Collage

Zupełną nowością w tym roku będzie dla mnie własnoręcznie przygotowany barszcz biały. Co prawda w mojej rodzinie istniała tradycja jedzenia barszczyku w każdą niedzielę na śniadanie, jednak nie był to prawdziwy barszcz, przygotowany na zakwasie z mąki pszennej razowej (jeśli robimy zakwas z mąki żytniej to wychodzi nam żur). Dlatego w tym roku, ze względu na mocno ograniczony arsenał potraw postanowiłam spróbować. Zakwas nastawiony, za kilka dni zobaczymy rezultaty. Może macie jakieś rady dla człowieka pierwszy raz przygotowującego barszcz? Znacie jakieś tradycyjne dodatki, albo wyjątkowy sposób przygotowania?

Na razie na zakwas składa się po prostu pół szklanki mąki, trochę więcej wody i trzy ząbki czosnku.

SONY DSC

Święta nie mogą się odbyć bez jajek faszerowanych! W zeszłym roku pokazałam Wam jak zrobić słodkie kurczaczki (przez niektórych w mojej rodzinie nazywane żołnierzami, że niby ich czapeczka wygląda jak hełm!). W tym roku postanowiłam zrobić jajka faszerowane z pieczarkami.

jajka-faszerowane+282+of+129

Dodatkowo z jajek przygotuję też pastę jajeczną, najprostszą z możliwych. Jedynie jajka, szczypiorek, majonez i sól, pieprz.

A całość ukoronuje sałatka tradycyjna mojej mamy, czyli tak naprawdę sałatka warzywna (marchewka, ziemniaki, jajka, jabłka, cebula + majonez i przyprawy), która zawsze gości na naszym świątecznym stole.

To tyle jeśli chodzi o moje plany na te Święta, jeśli macie jakieś porady dla człowieka bez piekarnika i miksera to okresie świątecznym to chętnie wszystkie przyjmę! A Wy? Macie już plan na swoją Wielkanoc?