Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Nowa seria. Czyli co spotkało mnie w ubiegłym tygodniu. Moje ulubione przekąski, śniadania, przedmioty czy wydarzenia.

1. Tamten tydzień rozpoczął się naprawdę świetnie, długi weekend spędziłam w SPA w Nałęczowe, przy okazji odwiedzając także Jałowiec oraz Kazimierz Dolny.

podsumowanietygodnia1

Widoki były naprawdę piękne, jednak ucieszyłam się wracając do Warszawy. Jednak dom to dom :) Dodatkowo powiem szczerze, chodzenie non stop w sportowym obuwiu nie jest jednak w moim stylu ;)

 

2. Nowości. podsumowanietygodnia2-nowosci

 

Zachęcona dobrymi opiniami zaczęłam czytać książkę Julity Bator pt. „Zamień chemię na jedzenie”. (Zdjęcie akurat w trakcie gotowania, stąd czapka). Niedługo możecie spodziewać się recenzji.

Wypróbowałam moją praskę do burgerów, efekty możecie podziwiać w tym przepisie.

Znalazłam nowego producenta sera halloumi, ten rarytas możecie wykorzystać np. tutaj.

 

3. Ulubione śniadania.

podsumowanietygodnia3-sniadania

 

Koktajl z truskawek i arbuza jest moim faworytem w letnich miesiącach. Nic więcej nie potrzebujecie tylko arbuz i truskawki. Pycha <3

Małdrzyki, czyli kotleciki z twarogu i jajek są niezwyciężone, uwielbiam je na każdy posiłek, a szczególnie śniadanie. Zawsze przygotowuje je na słono.

Ostatnio mam obsesję na punkcie sałatek. Wszystkie z nich rozpoczynam tak samo – czerwoną cebulę marynuję w occie balsamicznym, następnie dodaję łyżkę dżemu z żurawiny i inne ulubione składniki.

A do picia oprócz koktajlu musi być herbatka z cytryną i miodem, albo dobre, pobudzające cappuccino :)

 

4. Ulubieńcy – jedzenie.

podsumowanietygodnia-4-ulubiencyjedzeniowi

Gorzka czekolada z całymi orzechami <3 Ritter Sport całkiem nieźle się sprawdza, tylko szybko kończy…

Arbuz, truskawki i poziomki(!) to zdecydowanie faworyci jeśli chodzi o przekąski latem ;)

Pomiodry malinowe to dla mnie smak dzieciństwa i wieczne wspomnienie ukochanego dziadka. Wiecie, że nie powinno się ich trzymać w lodówce? Więcej smaku będą miały jeśli zostawicie je na parapecie, dodatkowo będą stanowiły wspaniałą ozdobę ;)

Czerwona cebula to warzywo bez którego nie mogę żyć, w tym tygodniu zaopatrzyłam się w dodatkowe dwa kilogramy, planuję przygotować konfiturę.

 

5. Ulubieńcy – inne

podsumowanie-tygodnia-5-ulubiencyniejedzeniowi

Świeże kwiaty w słoiku są pozostałością z sesji placka rabarbarowego  Postanowiłam je postawić koło biurka by umilały mi długie godziny spędzone na pracy nad blogiem.

Świeczka o zapachu eukaliptusa – idealna na taką pogodę!

małe DIY – czyli Do It Yourself, pierwszy razy wykonałam flagi na tort i babeczki! Super zabawa :)

Zdjęcie z dzieciństwa na którym wspinam się na płot, takie wspomnienia i pamiątki są bezcenne. Od niedawna stoi na moim biurku.

 

6. WEEKEND

IMG_4602

Weekend rozpoczął się od uprażenia dużej ilości orzechów, które były mi potrzebne do przygotowania tortu dla moich przyjaciół.  (Przepis tutaj) Całą sobotę spędziliśmy świętując ich pierwszą rocznicę ślubu.

podsumowanie-tygodnia-6-weekendW niedzielę postanowiliśmy wybrać się na Zjazd Foodtrucków. Pyszne jedzenie i świetna zabawa! Właśnie wsuwam tosta z masłem orzechowym i konfiturą z wiśni. Pycha :)

podsumowanie-tygodnia-7-weekend

Po południu tego samego dnia wraz z internetowym targiem Rano Zebrano wybrałam się na wycieczkę po okolicznych gospodarstwach produkujących zdrową żywność. Relacja z tego doświadczenia już niedługo, teraz dodam tylko, że:

a. moje kalosze przeszły chrzest bojowy,

b. czułam się jakbym pierwszy raz w życiu jadła truskawkę (zupełnie inny smak!),

c. owce są naprawdę spoko.

podsumowanie-tygodnia-8-weekend

Pierwszy raz miałam okazję sama zebrać jedzenie z pola. Bardzo mi się podobało. Wyobraźcie sobie moje zaskoczenie, gdy z ziemi wyciągnęłam żółtą marchewkę! I pytanie, czy Ty wiesz jak rośnie Bób? ;) Ja już wiem, ale też byłam zaskoczona!podsumowanietygodnia-9-sniadanieponiedzialkowe

Z zebranych własnoręcznie plonów oraz otrzymanych w prezencie wypieków przygotowałam dzisiejsze śniadanie. I tym miłym akcentem weszliśmy w nowy tydzień :)