Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Natka pietruszki to najpopularniejszy dodatek do dań obiadowych i ziemniaków, z jakiego korzystamy w swojej kuchni. Wiesz, że jest ona uważana za polski superfood? Dzisiaj zainspiruję Cię do tego, aby na nowo spojrzeć na natkę i poznać ją w zupełnie nowej odsłonie! Postanowiłam więc rozpocząć nową serię wpisów na blogu, poświęconą tematyce polskiej superżywności. Co jakiś czas będę publikowała post o jednym z takich produktów i pokażę Ci, jak z niego korzystać. Czym może zaskoczyć Cię natka pietruszki? Przeczytasz o tym w dalszej części wpisu!

Czym jest superfood, czyli superżywność?

Superfood to określenie na superżywność, czyli nieprzetworzone produkty bogate w niezwykłe składniki odżywcze, które wyróżniają się wysoką zawartością witamin i minerałów. Superfoods mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, a do tego ostatnio stają się popularnym tematem wśród osób dbających o zdrowe odżywianie. Nic w tym dziwnego, w końcu superżywność świetnie działa na nasz organizm, dostarczając mu tego, co najlepsze. Superfood urozmaica dietę, a witaminy oraz minerały w nich zawarte są niezwykle łatwo przyswajalne. Co najważniejsze, superżywność pochodzi z natury – jest nieprzetworzona, dlatego korzystajmy z dobroci, jakie nam daje i sięgajmy po nią w naszej codziennej diecie.

Wegańska pasta na kanapki, pasta z bobu i natki pietruszki

Pasta z bobu i natki pietruszki.

Czy istnieje polskie superfoods?

Na temat superfood często mówi się o produktach, które mogą wydawać się egzotyczne i nie do końca wiemy, jak z nich korzystać. Najpopularniejsze są oczywiście jagody goji, orzechy pecan, nasiona chia czy spirulina. W tej serii wpisów chcę pokazać, że prawdziwe superfoods znajdziemy też oczywiście w Polsce! Jesteśmy niezwykłymi szczęściarzami, bo nie da się ukryć, mamy mnóstwo świetnych produktów, które idealnie wpisują się w te założenia. Jakie polskie superfoods są najpopularniejsze? Oczywiście natka pietruszki, która jest bohaterką dzisiejszego tekstu! Kolejne produkty wpisujące się w superżywność będę prezentowała Ci co jakiś czas na blogu.

Polski superfood, czyli natka pietruszki – odkryj ją na nowo

Każdy z nas korzysta z natki pietruszki na co dzień, w końcu jest to bardzo popularny dodatek do dań kuchni polskiej. Czy wiesz, jak wspaniałe właściwości skrywa w sobie to przepyszne, niepozorne zioło? W tym wpisie chcę pokazać Ci, jak wielka siła drzemie w natce pietruszki i zachęcić do tego, aby przygotowywać z niej genialne dania oraz przekąski, a nie tylko wykorzystywać jako ozdobę ziemniaków czy sałatki. 

Natka pietruszki – właściwości, witaminy, składniki odżywcze

Polski superfoods nie mógłby obejść się bez natki pietruszki, która jest prawdziwą bombą witaminową! Codziennie sięgaj po garść świeżej natki pietruszki, aby dostarczyć sobie wielu cennych składników. Jakie witaminy w niej znajdziesz?

  • Witaminę C
  • Witaminę A
  • Magnez
  • Żelazo
  • Błonnik
  • Potas 
  • Wapń
  • Kwas foliowy

Natka pietruszki pomaga w przyswajaniu żelaza, a do tego jest bogata w dużą ilość witaminy C, dlatego warto jeść ją szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy na diecie roślinnej. Połączenie witamin i minerałów, jakie w niej znajdziemy, może też doskonale wpływać na stan naszego wzroku oraz skóry, a do tego natka jest również świetnym źródłem magnezu. 

Teraz mała, lecz bardzo przydatna ciekawostka! Kiedy zdarzy Ci się zjeść danie z dużą ilością czosnku, sięgnij po odrobinę natki pietruszki i nieprzyjemny zapach od razu zniknie – to naprawdę świetny trik, o którym warto pamiętać.

Wegańskie pesto z natki pietruszki.

Wegańskie pesto z natki pietruszki.

Jak przechowywać natkę pietruszki?

Natka pietruszki najwięcej swoich dobroczynnych właściwości zachowuje, kiedy jest świeża. Pietruszka w doniczce jest bardzo łatwo dostępna, więc bez problemu można hodować ją w swojej kuchni, aby codziennie mieć dostęp do świeżej, zdrowej natki. Jak przechowywać natkę pietruszki, jeśli nie masz możliwości trzymać jej w doniczce, a kupisz jej większą ilość? Przechowuj ją tak, jak inne zioła – w lodówce. Okryj ją w zwilżoną wodą ściereczkę bawełnianą lub ręcznik papierowy.

Co przygotować z natki pietruszki?

Jak wykorzystać natkę pietruszki? Jest na to naprawdę wiele sposobów! Natka pietruszki świetnie podkreśla smak wielu dań, więc możesz dodawać ją codziennie jako dodatek do obiadu czy kolacji. Jeśli jednak masz sporą ilość natki, mam dla Ciebie kilka wspaniałych przepisów, w których odgrywa ona główną rolę. 

Pesto z pietruszki 

Co zrobić z natki pietruszki? Oczywiście przepyszne pesto pietruszkowe, na które przepis znajdziecie na blogu. Jest to wegetariańskie pesto z natki pietruszki, ale z łatwością możesz przerobić je na wegańskie danie, jeśli nie dodasz sera cheddar lub zastąpisz go wegańskim odpowiednikiem. Do czego wykorzystasz takie pesto? Możliwości jest cała masa! Jest to świetne smarowidło na kanapki, genialny dodatek do sałatek lub sos do makaronu czy wegańskich kotletów.

Lemoniada z pietruszki

Szybki sok z pietruszki bez wyciskarki? To możliwe – wykonaj domową lemoniadę! Przepis na ten orzeźwiający napój znajdziesz oczywiście na blogu. Lemoniada pietruszkowa to orzeźwienie, ukojenie i genialna dawka witaminy C! W tej recepturze wykorzystany jest miód, ale możesz zastąpić go syropem klonowym, aby przepis na lemoniadę z natki pietruszki był stuprocentowo wegański.

Wegańska pasta z bobu i pestek dyni i natka pietruszki

Wegańska pasta z bobu i pestek dyni.

Koktajl z natką pietruszki

Jeśli lubisz pić koktajle, dodawaj do nich garść natki pietruszki, aby wzbogacić smoothie o dodatkowe witaminy i niezbędne minerały. Jeśli koktajl z natki pietruszki to nie Twoja bajka, możesz przygotować przepyszny, zdrowy napar! Herbata z pietruszki świetnie działa na organizm, dostarczając mu tego, co najlepsze.

Pietruszkowa pasta z bobem

Masz ochotę na iście wiosenną przekąskę? Przygotuj szybką pastę z bobu i natki pietruszki, w której się po prostu zakochasz! Potrzebujesz niewielu składników, aby stworzyć przepyszną wegańską pastę na kanapki. Wykorzystaj ją też jako sos do świeżych warzyw – założę się, że takiej natki pietruszki jeszcze nie jadłaś, a naprawdę warto! Inną, podobną alternatywą jest genialna pasta z bobu i pestek dyni, która również jest bogata w dużą ilość natki pietruszki.

Jak widzisz, polski superfoods ma się całkiem nieźle i można przygotować z niego wiele genialnych dań i napojów. Jaki produkt należący do grona superżywności mam przedstawić następnym razem? Napisz w komentarzu!