Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Właściwości czosnku są naprawdę niezwykłe – nic więc dziwnego, że jest on uważany za naszą polską superżywność. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do wielu dań, lecz także genialnie wspomaga walkę z przeziębieniem. Sezon grypowy w pełni, dlatego to dobry czas, aby opowiedzieć o tym, jaki niezwykły jest to superfood. Jak kupić dobry czosnek i w jaki sposób go później przechowywać? Jakie właściwości czosnku są naprawdę wyjątkowe? O tym przeczytasz w dzisiejszym wpisie, czyli kontynuacji serii Polski superfood.

Składniki odżywcze oraz właściwości czosnku, które po prostu musisz znać

Każdy dobrze wie, że właściwości czosnku są niesamowite – to prawdziwa bomba witaminowa, której możemy dostarczać swojemu organizmowi przez cały rok. Dlaczego warto to robić? Odkryj właściwości czosnku oraz jego wartości odżywcze, a przekonasz się, dlaczego jest jedną z najlepszych polskich superżywności.

Co zawiera w sobie czosnek, czyli najlepszy, polski superfood?

  • Prowitaminę A
  • Witaminę B1
  • Witaminę B6
  • Witaminę C
  • Wapń
  • Miedź
  • Mangan
  • Fosfor
  • Selen
  • Cynk

Tak bogate wartości odżywcze oraz mikro i makro elementy sprawiają, że właściwości czosnku są naprawdę niezwykłe. Dzięki temu świetnie podkręcą smak każdego dania, nadając mu „tego czegoś”, co sprawia, że staje się wyjątkowe. Warto zainteresować się tym dodatkiem szczególnie będąc na diecie roślinnej – czosnek niezwykle podkreśla smak dań kuchni wegańskiej! 

Wegańskie risotto z cukinii i czosnku – właściwości czosnku

Jak kupić dobry czosnek, aby nie stracił swoich właściwości?

Kupno czosnku dobrej jakości to podstawa, aby zachować jak najwięcej jego smaku, aromatu oraz właściwości odżywczych. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim cebulka musi być twarda i niewyschnięta, a ząbki czosnku muszą bardzo dokładnie do siebie przylegać. Co ważne, czosnek nie powinien mieć żadnych uszkodzeń na skórce, co można szybko i łatwo poznać po zapachu, bo czosnek z nienaruszoną skórką w ogóle nie pachnie. Jeśli ma intensywny zapach, to cebulka może być uszkodzona, aromatyzowana lub sprowadzana – taki czosnek lepiej sobie odpuścić i wybierać ten z naszych lokalnych upraw.

Jak przechowywać czosnek, aby zachował w sobie to, co najlepsze?

Nie każdy wie, że prawidłowy sposób przechowywania czosnku to podstawa, aby zachował smak, aromat oraz świeżość. Jeśli chcesz, aby właściwości czosnku zostały zachowane, stosuj się do kilku prostych wskazówek. Przede wszystkim przechowuj czosnek w chłodnym i suchym miejscu. Dobrze, gdyby było też zaciemnione – czosnek tak samo, jak cebula lubi leżakować tam, gdzie będzie mu ciemno, sucho i chłodno. 

Właściwości czosnku i przepis na wegańskie spaghetti

Lecznicze właściwości czosnku

Kiedy najlepiej wykorzystać właściwości czosnku? Codziennie! Dodawaj czosnek do każdego posiłku i to w naprawdę dużych ilościach. Dlaczego warto spożywać go regularnie? Czosnek to naturalny antybiotyk, co świetnie sprawdza się przede wszystkim podczas walki z przeziębieniem lub grypą. A sezon chorobowy zacznie się lada moment wraz z nadejściem chłodniejszych dni – warto się więc do nich odpowiednio przygotować i już teraz budować swoją odporność. Jeśli lubisz smak czosnku, nie żałuj go sobie i dołącz go do swojej regularnej diety!

Lecznicze właściwości czosnku to nie tylko wspomaganie walki z przeziębieniem – to również profilaktyka poważniejszych chorób takich jak choroby układu krążenia.

Czosnek ma też genialne działanie przeciwnowotworowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwpasożytnicze.

Do jakich dań najlepiej dodawać czosnek?

Pisałam już wcześniej, właściwości czosnku są tak niezwykłe, że warto dodawać go do prawie każdego dania, jeśli lubimy jego smak. Czosnek najlepiej komponuje się w towarzystwie pomidorów lub szpinaku, ale doskonale też podkręci smak tofu oraz każdego sosu. Odkryj kilka genialnych, wegańskich przepisów, w których wykorzystasz czosnek w naprawdę duży ilościach.

Wegańskie spaghetti bolognese

Klasyka wśród sosów – oczywiście w zweganizowanej wersji, czyli wegańskie spaghetti bolognese. Jest niezwykle szybkie i niesamowicie łatwe w przygotowaniu, a do tego smakuje po prostu obłędnie! Składniki na to spaghetti kupisz w każdym sklepie, a możliwe, że nawet wszystkie masz teraz w swoim domu. To błyskawiczny sposób na szybki obiad lub ekspresową kolację. W tym przepisie możesz wykorzystać tyle czosnku, ile chcesz! 

Wegański sos czosnkowy

Wegański sos czosnkowy w 5 minut

Co powiesz na błyskawiczny sosik, który idealnie komponuje się z wieloma daniami i przekąskami? Mowa oczywiście o przepisie na wegański sos czosnkowy! Podawaj go z pieczonymi ziemniaczkami, zapiekankami lub jako sos do przekąsek i innych dodatków – sprawdzi się w tych rolach naprawdę fenomenalnie. Tutaj również możesz poszaleć z ilością dodanych ząbków czosnku, jeśli tylko lubisz jego smak i aromat!

Wegańskie risotto z cukinią

Jesteś fanką risotto? Koniecznie musisz wypróbować je w tej kremowej, aromatycznej wersji! Jest niezwykle pyszne, sycące i oczywiście wegańskie, więc jeśli masz pod ręką wszystkie składniki, zacznij od razu je gotować, a nie pożałujesz. Przygotujesz to kremowe risotto w mgnieniu oka, a kiedy tylko go spróbujesz, z pewnością się zakochasz!

Chcesz poczytać więcej o polskiej superżywności? Odwiedź wpis Polski superfood – maliny w roli głównej oraz Odkryj polski superfood – natka pietruszki.