Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Pasta pomodoro e mozzarella di bufala… Świetny pomysł na obiad. Szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Połączenie pomidorów, bazylii i mozzarelli to klasyka. Jeśli wybierzemy wersję z Mozzarella di Bufala to już luksus. Uwielbiam ten smak i samą konsystencje – mięciutką w środku, inną niż wszystko. Kupiłam ją na targu śniadaniowym, wiem, że jest też dostępna w delikatesach typu Alma czy PiP. Uwielbiam chwile w których moja kuchnia przenosi mnie do Włoch. Przy gotowaniu tego makaronu ten klimat jest wręcz namacalny. Każdy powinien znać ten smak. Każdy. Bez wyjątku.

  Składniki (2-4 osoby):

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (polecam Agnesi),
  • 2 puszki pomidorów,
  • 1 szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • Mozzarella di bufala i świeża bazylia do podania.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, posolić i dusić, aż do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę, przemieszać i krótko przesmażyć.
Pomidory z jednej puszki przelać do wysokiego naczynia i przy pomocy blendera zmiksować na gładki płyn. Wlać na patelnie, dodać drugą puszkę, krojonych pomidorów oraz suszone zioła i miód. Dusić na małym ogniu.
W między czasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlać 1 szklankę wody z gotowania makaronu i dodać ją do sosu – dzięki temu będzie gęstszy i bardziej kremowy.
Sos pomidorowy powinien być gęsty i esencjonalny, przed wymieszaniem z makaronem dodać pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli. Połączyć z makaronem i podawać z niedbale porwaną Mozzarellą di Bufala oraz świeżą bazylią.
Omnomnom ;)
Spaghetti w sosie pomidorowym z mozzarellą
Spaghetti w sosie pomidorowym z mozzarellą
Spaghetti w sosie pomidorowym z mozzarellą
Spaghetti w sosie pomidorowym z mozzarellą