Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Bardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotowaniu. Można przygotować dzień wcześniej i zostawić do wyrastania w lodówce przez noc, wyjąć 10 min przed pieczeniem do lekkiego napuszenia i cieszyć się świeżutkim, własnoręcznie przygotowanym pieczywem na śniadanie. Ja jednak przygotowałam je od razu i zajęło mi to łącznie niewiele ponad godzinę. Bardzo polecam :)

Składniki (8-9 średnich bułek):

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 7g suchych drożdży (lub 14g świeżych),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki mleka w proszku (można zastąpić dając zamiast wody mleko),
  • 2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania.

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, dodać mleko w proszku, wymieszać. Przesiać mąkę z solą, lekko zamieszać i dodać olej. Ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i nie będzie się kleiło. Można podsypywać mąką, lecz nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde. Po wyrobieniu przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – ok. 30min. Ciasto można też wyrobić dzień wcześniej, zostawić do wyrastania na noc w lodówce. Rano wyjąć i lekko wyrobić.

Po tym czasie z ciasta formować małe bułeczki i układać na blaszce. Odłożyć na 10min do napuszenia, także przykrywając folą spożywczą. Piekarnik nagrzać do 180º C, przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 20 min, studzić na kratce. Polecam! :)