Bardzo smaczne, długo świeże i szybkie w przygotowaniu. Można przygotować dzień wcześniej i zostawić do wyrastania w lodówce przez noc, wyjąć 10 min przed pieczeniem do lekkiego napuszenia i cieszyć się świeżutkim, własnoręcznie przygotowanym pieczywem na śniadanie. Ja jednak przygotowałam je od razu i zajęło mi to łącznie niewiele ponad godzinę. Bardzo polecam :)
Składniki (8-9 średnich bułek):
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 7g suchych drożdży (lub 14g świeżych),
- 1 szklanka ciepłego mleka sojowego,
- 2 łyżki oleju bądź oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki roztopionego wegańskiego masła lub margaryny opcjonalnie do posmarowania.
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem sojowym i cukrem. Przesiać mąkę z solą, lekko zamieszać i dodać olej. Ciasto wyrobić, aż będzie miękkie i nie będzie się kleiło. Można podsypywać mąką, lecz nie za dużo, żeby ciasto nie było twarde. Po wyrobieniu przykryć folą spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – ok. 30min. Ciasto można też wyrobić dzień wcześniej, zostawić do wyrastania na noc w lodówce. Rano wyjąć i lekko wyrobić.
Po tym czasie z ciasta formować małe bułeczki i układać na blaszce. Odłożyć na 10min do napuszenia, także przykrywając folą spożywczą. Piekarnik nagrzać do 180º C, przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztopionym wegańskim masłem. Piec ok. 20 min, studzić na kratce. Polecam! :)