Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam rabarbar, kwaskowość którą wnosi do ciasta powoduje, że mam ochotę ciąglę sięgać po kolejny kawałek… Idealny placek na lato! Przepis jest tak prosty, że nawet osoba bez żadnego doświadczenia kulinarnego na pewno poradziła by sobie z przygotowaniem :)

Skład (forma o średnicy 24cm):

  • 350-400g rabarbaru (mniej więcej 4 kawałki),
  • 2 jajka,
  • 100g cukru trzcinowego (bądź substytutu) + trochę więcej do posypania,
  • 100g mąki pszennej,
  • 50g – 60g masła (zimnego).

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę (każdy kawałek wzdłuż na 3-4 paski i później w poprzek). Jajka w całości ubić z cukrem na puszystą masę (powinna mieć jasny kolor, być puchata i błyszcząca. A cukier powinien się w całości rozpuścić). Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać przy pomocy szpatułki. Na wierzch ułożyć równomiernie pokrojony w kostkę rabarbar lekko dociskając. Rabarbar posypać 2-3 łyżkami cukru, a na wierzch poukładać pokrojone w cieniutkie paseczki zimne masło (zimne łatwiej się kroi).

Piec w temperaturze 180st C przez ok. 50 minut. Wierzch ciasta powinien być leciutko przypieczony, a rabarbar pięknie błyszczący dzięki dodatkowi masła i cukru. Całość można jeść od razu, jeszcze ciepłe. Ja tak właśnie zrobiłam ;) Placek zniknął w ciągu godziny! Smacznego!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC