Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Potrawy z dynią to esencja jesieni. Dzisiaj pokażę Wam jak w najprostszy sposób przygotować purée z pieczonej dyni.

Purée z dyni

  • dynia
  1. Dynię przekroić na pół i umieścić przekrojoną stroną na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st C. Piec 1 godzinę.
  3. Po tym czasię dynię lekko przestudzić. Następnie przy pomocy łyżki pozbyć się nasion.
  4. Posługując się łyżką wyjąć cały miąższ dyni i umieścić go w blenderze.
  5. Całość zmiksować na gładkie purée. Na koniec przełożyć je do wyparzonego słoika i przechowywać do tygodnia w lodówce. 
  6. Purée można również mrozić oraz pasteryzować w słoikach.