Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ostatnio bardzo lubię używać w swojej kuchni tortille, w przeróżnej postaci: nachosów, wrapów czy właśnie quesadilli. Jest to dobre danie na drugie śniadanie, często zabieram je ze sobą do pracy.

Przepis

Składniki(2 osób):
  • 4 placki tortilli (mogą być pszenne jak i kukurydzianie),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, bądź dowolnego oleju,
  • 1 mała cukinia,
  • 1/2papryki,
  • 1 kulka sera Mozzarella,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • sól, pieprz.
Dwa  placki położyć na blacie, polać lekko oliwą i rozsmarować ręką bądź łyżką (dwa pozostałe placki odłożyć na bok). Na obu rozłożyć równomiernie cukinie pokrojoną w plastry, posypać posiekaną cebulą i papryką pokrojoną w kostkę bądź cienkie paski, posolić i popieprzyć do smaku. Kulkę mozzarelli rwać i kłaść na rozłożone warzywa. Przykryć odłożonymi wcześniej plackami, lekko docisnąć i górę posmarować znowu oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 5-10min pilnować stopnia przyrumienienia. PO wyjęciu jeszcze ciepłe włożyć między dwa kawałki folii aluminiowej, by trochę zmiękły.
Polecam pokrojenie ich na 8 części jak pizze :)
Dobrym dodatkiem do takich placków są sosy. Moje dwa ulubione to: jogurtowy i guacamole.
Sos jogurtowy:
  • 1/2 szklanki jogurtu,
  • 1łyżka bielucha (bądź innego serka typu philadelphia),
  • pieprz do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub widelcem do połączenia składników.
Guacamole:
  • 1 awokado (najlepiej dojrzałe),
  • 1/2 świeżej papryczki chilli,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • sok z 1/2 limonki,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól pieprz.

Akowado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ. Pokroić w kostę, papryszkę pokroić na plasterki, posiekać cebulę. Wszystko wrzucić do blendera, zalać sokiem z limonki i olejem (ilość zależna od konsystencji/dojrzałości awokado), posolić i popieprzyć do smaku. Blendować pulsacyjnie, żeby pod koniec sos nie był równomiernie gładki.

Pokrojone w 8 quesadillas zamacząc w sosie ;) raz jednym, raz drugim albo w obu na raz :)
Smacznego!