Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Odkryj najlepszy, wegański przepis na rogaliki kruche, aromatyczne i niezwykle pyszne! Kruche rogaliki to smak dzieciństwa, który zapewne pamięta każdy z nas. Kiedy tylko przygotujesz rogaliki z dżemem z mojego przepisu, w całej Twojej kuchni rozprzestrzeni się przepiękny, słodki zapach, który przywoła miłe wspomnienia z dziecięcych, beztroskich lat. 

 

Koniecznie spisz sobie wszystkie niezbędne składniki na te kruche rogaliki i jeszcze dzisiaj przygotuj je dla siebie i swoich bliskich – to rogaliki kruche, słodkie i rozpływające się w ustach. Czy jest to coś, od czego warto zacząć weekend? Oczywiście! 

 

Ostrzegam tylko, że aromat, jaki rozniesie się po całym Twoim domu sprawi, że każdy będzie chciał spróbować tych niezwykłych, kruchych rogalików, kiedy będą jeszcze gorące. Wiem, że tak jest, bo u mnie kruche rogaliki z dżemem znikają w mgnieniu oka!

 

Możesz wykorzystać dowolne nadzienie, aby je przygotować, ale ja polecam upiec rogaliki z dżemem – to naprawdę genialne połączenie! Świetnym pomysłem jest też to, aby przygotować kruche rogaliki z marmoladą, jeśli taką macie, a najlepiej tą domową, własnoręcznie przygotowaną. Masz ochotę poeksperymentować? Nic prostszego! Są to rogaliki kruche i szybkie w przygotowaniu, dlatego możesz kombinować z nadzieniem, jakie do nich nałożysz – koniecznie daj znać, na jakie się zdecydowałaś! Ja w tym przepisie stawiam na klasykę, dlatego przygotowuję rogaliki z dżemem.

Przepis na rogaliki kruche z dżemem lub marmoladą.

Przepis na kruche rogaliki (10 sztuk)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej jasnej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g margaryny lub wegańskiego masła
  • 100 g tofu naturalnego
  • sok z 1/2 cytryny 
  •  szczypta soli
  • dżem lub powidła do nadziania

 

Rogaliki kruche – szybkie przygotowanie:

  1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Tofu zblendować na gładko z sokiem z cytryny. Margarynę lub masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto na rogaliki. Następnie zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  3. Po tym czasie rozwałkować ciasto na długi prostokąt i wycinać z niego trójkąty – tak powstaną rogaliki kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Na każdym z trójkątów rozsmarować dżem lub powidła, aby przygotować kruche rogaliki z dżemem lub kruche rogaliki z marmoladą.
  4. Każdego kruchego rogalika zawinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut. 

 

Z tego przepisu na rogaliki przygotujesz ich aż 10 sztuk. Proponuję jednak od razu upiec podwójną, a nawet potrójną porcję, ponieważ są to naprawdę najlepsze rogaliki kruche i wegańskie, jakie do tej pory jadłam.