Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Polubiłam komosę ryżową, jest smaczna, szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa. Szczególnie łatwo wykorzystać ją właśnie w takie formie jako sałatka z komosy ryżowej. Myślę, że spokojnie może stanowić jeden z fundamentów w diecie bezglutenowej, ale też wegetariańskiej czy wegańskiej. Polecam Wam również mój poprzedni przepis na komosę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z sosem z awokado. 

 

Sałatka z komosy ryżowej – składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (1/2 szklanki przed ugotowaniem),
  • 1 dojrzałe mango,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • garść rukoli,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • garść pestek dyni,
  • garść nasion słonecznika,
  • kilka sztuk suszonych pomidorów,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sól i pieprz.

Sos:

  • 3 łyżki płynnej tahiny (pasty sezamowej),
  • 1 łyżka sosu sojowego (tamari),
  • 1/2 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • opcjolanie 1-2 łyżki wody.
  1. Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu lub przed ugotowaniem wysypać na sito i przepłukać kilka razy aż woda się przestanie pienić następnie zalać w garnku 1 szklanką wody (stosunek 1:2 komosa do wody) i gotować pod przykryciem około 12-15minut, aż pojawią się charakterystyczne ogonki.
  2. Cebulę pokroić w piórka i dusić na małym ogniu z dodatkiem kilku łyżek wody, aż zmięknie. Następnie dodać łyżkę syropu klonowego oraz 1/2 łyżeczki soli, całość podsmażać aż się skarmelizuje.
  3. Rukole i natkę pietruszki umyć i posiekać drobno.
  4. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę,
  5. Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pestkę odłożyć.
  6. Do miski wsypać przestudzoną komosę ryżową, dodać skarmelizowaną cebulę, mango, rukolę i natkę pietruszki, pestki dyni, nasiona słonecznika i suszone pomidory. Do całość dodać łyżkę sosu sojowego, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, plus jej rozdrobniony w palcach miąższ. Jeśli mango było wystarczająco dojrzałe to z miąższu naokoło pestki również wycisnąć sok. Całość wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku.
  7. Składniki sosu ze sobą wymieszać przy pomocy trzepaczki, dodając wodę jeśli będzie zbyt gęsty. Sałatkę polewać sosem dopiero na talerzu.

komosa ryżowa i mango sałatka komosa ryżowa i mango sałatka komosa ryżowa i mango sałatka komosa ryżowa i mango sałatka komosa ryżowa i mango sałatka komosa ryżowa i mango sałatka