Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Od pewnego czasu dążę do tego by jak najbardziej ułatwiać sobie życie. To śniadanie jest świetnym ułatwieniem dla wszystkich osób mających rano troszkę mniej czasu niż by chciały :) Można je przygotować wieczorem, zakręcić słoik i zjeść rano bądź po prostu wziąć ze sobą. Sposób wykonania muesli, nie różni się od tego przedstawionego w przepisie na Owoce z muesli i jogurtem.

*by śniadanie było bezglutenowe należy użyć bezglutenowych płatków np. owsianych (do kupienia np. tutaj)

Skład (2 słoiki)

Muesli:

  • 3 łyżki dowolnych otrębów/płatków (u mnie tym razem owsiane), niebłyskawicznych,
  • 1 garść orzeszków ziemnych niesolonych,
  • 1 garść migdałów i/lub nerkowców,
  • 1 łyżka miodu,

Na rozgrzaną patelnie wrzucić otręby i orzechy, podprażyć (ziarna powinny się lekko zezłocić). Dodać miód, po chwili zacznie się robić bardzo płynny, wtedy szybko obtoczyć wszystkie ziarna i orzechy. Zdjąć z ognia i przełożyć na papier do pieczenia by wystygło (jeśli dodamy gorące muesli do jogurty wszystko podejdzie wodą).

Mus malinowy:

  • 1 szklanka mrożonych malin,
  • 3 łyżki cukru (bądź fruktozy, stewi itp. według uznania).
Garnek postawić na ogniu, wsypać maliny i gotować, aż do rozmrożenia. Dodać cukier i wymieszać, gotować, aż maliny się rozpadną i powstanie mus. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Ponad to:
  • 1 banan,
  • 1 słoiczek jogurtu (ja używam tego jogurtu naturalnego, jest bardzo gęsty u pyszny).
Do słoiczków wysypać po ok. 2 łyżki muesli, zalać je 1/4 jogurtu. Banana pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na jogurcie. Na warstwę bananową wylać mus malinowy i ponownie muesli i jogurt. Zakończyć układanie odrobiną musu i muesli. Zakręcić i czekać z niecierpliwością do rana, albo zjeść do razu bo jest pyszne!