Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Po przepisie na Presto Rosso przyszła pora na gotowane przeze mnie równie często – zielone pesto :) Polecam wszystkim, super proste – super pyszne.

Sos (wystarcza na 100g makaronu):

  • dwa pęczki świeżej bazylii (około dwóch garści listków),
  • 50g orzechów laskowych,
  • 5 pomidorków koktajlowych do sosu ( i kilka pozostawionych w całości),
  • 20g parmezanu ( i jeszcze trochę do posypania),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
Orzechy podprażyć w piekarniku, wyjąć na ręcznik papierowy i rolując drugim ręcznikiem pozbyć się skórki z orzechów. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmielić pulsacyjnie (pomidorki koktajlowe sprawią, że sos będzie rzadszy), nie powinien być bardzo jednolity. Makaron (u mnie spaghettini – troszkę cieńszy od spaghetti) ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wrzucić na patelnie i zalać sosem, podgrzewać chwile mieszając, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwy z oliwek. Po wyłożeniu na talerz posypać parmezanem. Smacznego!