Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
Pierniczki Pepparkakor

Te pierniczki to must have Świąt ;) Ciasto pochodzi ze Szwecji, gdzie pierniczki nazywane sąPepparkakor, znane są w Polsce dzięki Ikei. Można je tam kupić o każdej porze roku. W domu też możecie je zrobić kiedy tylko macie na to ochotę. Są wyjątkowe i dlatego polecam przygotować je najszybciej jak możecie w największej ilości w jakiej dacie radę. I tak znikną szybciej niż byście chcieli :) Przepis oryginalny, z tej strony. Ten wpis jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ pierwszy raz nagrałam filmik z instrukcją. Dajcie koniecznie znać jak Wam się podoba ;) Miłego oglądania!

Składniki

  • 150 g melasy (miodu, syropu z daktyli, golden syrupu lub syropu klonowego),
  • 110 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 duże jajko (lub 2 małe),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.

Polecam mój pierwszy filmik z instrukcją do przepisu:

Masło, melasę i cukier puder włożyć do garnka i podgrzać w garnuszku. Mieszając od czasu do czasu, po połączeniu składników odstawić do przestudzenia na ok. 30min. Masa zgęstnieje i będzie konsystencją przypominać są krówkową.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i wlać przestudzoną masę. Zagnieść przy użyciu miksera (jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać jeszcze jedno jajko – ja musiałam tak zrobić). Gdy ciasto połączy się w jedną bryłę owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Po schłodzeniu ciasto wyjąć, podzielić na 4 części i rozwałkowywać cienko. I przenosić pierniczki na blaszkę do pieczenia.

Piec w temperaturze 175º C przez 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, przy małych pierniczkach sprawdzać już po 6 minutach, czy nie zaczynają brązowieć na brzegach). Pierniczki studzić na kratce. Wystudzone przechowywać w puszce, podobno z każdym dniem stają się smaczniejsze. Dzięki temu, że są całkiem miękkie od razu po upieczeniu zaczynają znikać od razu po przygotowaniu.

Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor
Pierniczki Pepparkakor