Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam mus czekoladowy, a ten w wersji zimowej naprawdę zasługuje na uwagę. Połączenie puszystego kremu i chrupiących bakalii jest niepowtarzalne.

Skład (2 osoby)

  • 150g serka mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • 70g gorzkiej czekolady,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii.
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę (dokładnie tak jak w tiramisu). Do masy dodać pastę oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Nałożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.

Ponad to 

  • 1 garść orzechów (migdały blanszowane, orzeszki ziemne itp.),
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • kilka suszonych śliwek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 szklanka wrzątku.
Śliwki i żurawinę zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty do napęcznienia. Na suchej patelni podprażyć orzechy, zdjąć z ognia. Śliwki i żurawinę odsączyć i lekko posiekać, wrzucić na patelnię razem z orzechami. Bakalie lekko podsmażać, jak śliwki zaczną się lekko rozpadać dodać cukier, poczekać, aż się rozpuści i wszystko równomiernie w nim obtoczyć. Zdjąć z patelni i przełożyć do ostudzenia na papier do pieczenia (inaczej przyklei się do patelni).
Schłodzony mus wyjąć z lodówki, wyłożyć na niego mieszankę bakalii i cieszyć się smakiem Świąt:)
SONY DSC
swiateczny mus czekoladowy2

 

swiateczny mus czekoladowy4
swiateczny mus czekoladowy5

 

swiateczny mus czekoladowy6