Szybki i zdrowy obiad wegetariański, bezglutenowy obiad to bardzo prosta i szybka sprawa, szczególnie jeśli masz w lodówce brokuła!
Super przepis na zalegającego w lodówce brokuła, jeśli tylko nie masz pomysłu co z nim zrobić. Ale prawda jest taka, że warto też kupić brokuła specjalnie po to, żeby zrobić to danie! Uwielbiam! Proste, szybkie i przepyszne. A do tego nie jest potrzebny już żaden sos! Chociaż taki czosnkowy z awokado na pewno by pasował ;)
Szybki i zdrowy obiad wegetariański – „Ryż” z brokułów
- 1 brokuł,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki sosu sojowego (tamari),
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
- pieprz.
- Brokuła umyć, pokroić na różyczki i wrzucić do malaksera. Blendować pulsacyjnie, aż rozdrobni się na małe kawałki. (Możesz spróbować go też pokroić bardzo drobno nożem).
- Na patelnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić czosnek i chwilkę podsmażać.
- Do czonsku dodać brokuła i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty (można dodać 1-2 łyżeczki wody).
- Gdy brokuł lekko zmięknie dodać pozostałe składniki, wymieszać i podsmażać na większym ogniu, aż wyparuje cały płyn, a całość będzie sypka i przepyszna.