Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Szybkie obiady wegańskie i wegetariańskie to Wasze ulubione wpisy na blogu. Zawsze staram się by przepisy składały się z przystępnych składników, które każdy z nas ma w lodówce. Tak naprawdę są to obiady, które sama jem na co dzień :) Żeby zobaczyć inne przepisy z tej serii kliknij tutaj.

Szybki obiad wegański – Curry z groszkiem (4-6 porcji):
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1cm korzeń imbiru,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 200g koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 2 opakowania tofu (2x200g),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki,
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia,
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego, klonowego lub innego słodziwa.
  • woda.
  1. Cebulę posiekać w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym razem solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno startym korzeniem imbiru. Całość podsmażać do zeszklenia cebuli często mieszając i lekko podlewając wodą gdy się zacznie przypalać. Następnie dodać kozieradkę oraz pastę curry i dalej podsmażać, aż cebula zacznie się rozpadać.
  2. Do cebuli dodać pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy oraz puszkę wody (przepłukać puszkę wodą i wlać ją na patelnię), przepłukać wodą też słoiczek po koncentracie żeby nic się nie zmarnowało. Jeśli używasz koncentratu w puszce to po prostu dolej jeszcze pół szklanki wody.
  3. Całość dusić pod przykryciem kilka minut następnie dodać groszek i pokrojone w drobną kostkę tofu. Całość dusić razem jeszcze 5 minut.
  4. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz syrop daktylowy. Całość wymieszać i spróbować, dosolić w razie potrzeby. Podawać z ryżem basmati.

szybki obiad wegetariański curry z groszku i tofu szybki obiad wegetariański curry z groszku i tofu szybki obiad wegetariański curry z groszku i tofu