Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Szybki, wegański i bezglutenowy obiad? Proszę bardzo!

Wpis powstał we współpracy z marką Primavika.

Spring rollsy są świetnym pomysłem nie tylko na szybki obiad w domu, ale też jako drugie śniadanie czy lunch w pracy lub szkole. Dzięki dodatkowi tofu i masła orzechowego to prawdziwa białkowa bomba. Masło z orzeszków ziemnych oprócz dużej zawartości łatwo przyswajalnego, roślinnego białka posiada w swoim składzie niezbędne dla organizmu witaminy z grupy B oraz witaminę A i E. Warto je jeść także ze względu na niacynę i kwas foliowy, które świetnie wpływają na układ trawienny i nerwowy.

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nowe masło orzechowe 100% Primaviki z serii Active. Czym się charakteryzuje? Dokładnie tak jak sugeruje nazwa – zawiera 100% orzechów. Czyli ŻADNYCH dodatków! Orzechy użyte przy produkcji masła są wysokiej jakości i wolne od GMO. A do tego masło ma świetną konsystencje, więc idealnie nadaje się m.in. do sosów czy deserów. 

 

Spring rollsy – składniki (12 sztuk):
  • 100g tofu wędzonego,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 12 arkuszy papieru ryżowego,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 opakowanie (100g) tzw. makaronu sojowego (z fasoli mung).

Marynata do tofu:

  • 1 łyżka masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sok z 1 limonki,
  • opcjonalnie: szczypta suszonej chili.

Sos:

  • 1 łyżka masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  1. Składniki na marynatę wymieszać. Tofu pokroić w paski (powinny nam wyjść 24 sztuki), zalać marynatą i odstawić na 10 min,
  2. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie bazki, posiekać szczypiorek,
  3. Składniki na sos wymieszać i wstawić do lodówki,
  4. Zamarynowane tofu podsmażyć na złoto na patelni i odstawic do przestygnięcia.
  5. Makaron sojowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  6. Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie ułożyć na desce do krojenia, posmarować wnętrze sosem przy pomocy pędzelka silikonowego. Na arkuszu układać po kolei: 2 paski tofu, odrobinę makaronu, kilka pasków marchewek, 2-3 listki szpinaku, posypać szczypiorkiem i zawijać  (najpierw przykryć farsz dolną częścią arkusza, później zagiąć oba boki, następnie zwinąć sajgonkę tak by całość stworzyła zgrabną paczuszkę).
  7. Zjadać maczając w pozostałym sosie.

spring-rollsy-wegaskie-orzechowe spring-rollsy-wegaskie-orzechowe spring-rollsy-wegaskie-orzechowe