Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Do makaronu, ryżu, kaszy lub pieczonych warzyw. Tak naprawdę pasuję do wszystkiego. Przygotowuje się go w mniej niż 10 minut, a smakuje wybornie. Dzięki wykorzystaniu cukinii sos jest lekki i delikatnie kremowy, chociaż nie dodaliśmy żadnej śmietanki.

 

Szybki sos z cukinii i szpinaku – składniki (2 duże porcje):
  • 1 cukinia,
  • 100g świeżego szpinaku,
  • 2 garście orzechów włoskich,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki oleju (rzepakowego, kokosowego lub innego),
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Cukinię, szpinak, orzechy włoskie, czosnek i płatki drożdżowe wrzucić do malaksera i rozdrobnić do konsystencji przypominajacej pesto,
  2. Tak rozdrobnione wrzucić na patelnię i podsmażyć 2-3 minuty*,
  3. Następnie dodać wodę, sok z cytryny i sos sojowy, całość wymieszać i podsmażać jeszczę chwilę,
  4. Do sosu dodać olej rzepajowy, wymieszać i spróbować – dodać sól i pieprz do smaku,
  5. Sos wymieszać z makaronem, ryżem, kaszą lub warzywami i podawać.

 

*Sos można przygotować też w wersji surowej, wtedy wystarczy wszystkie składniki ze sobą połączyć w malakserze.

 

makaron-z-weganskim-sosem makaron-z-weganskim-sosem