Tarta brokułowa to fajny pomysł na obiad, a u nas gościł przede wszystkim na stole Sylwestrowym. Ciasto ma bardzo fajna konsystencje, jest mięciutkie i maślane – pycha. Polecam z sosem czosnkowym, bo wtedy ta tarta brokułowa smakuje naprawdę obłędnie :)
Tarta brokułowa – szybki przepis
Ciasto na tartę brokułową (forma o średnicy 26cm):
- 220g mąki pszennej,
- 120g masła (zimne, ale najlepiej nie od razu z lodówki),
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany (u mnie kremówka),
- 1/2 łyżeczki soli.
Do miski wsypać przesianą mąkę z solą, dodać masło. Posiekać nożem, powinniśmy otrzymać konsystencje kruszonki. Może być trochę za suche, ale to nic nie szkodzi, dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą schować do lodówki na co najmniej 30min.
Po wyjęciu z lodówki rozłożyć ciasto w foremce do tarty, pamiętając od dokladnym wylepieniu brzegów.
Ponakłuwać spód widelcem przed włożeniem do piekarnika, dzięki temu nie urośnie tak bardzo.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 15 min, do zrumienienia.
Farsz na tartę brokułową:
- 1 opakowanie mrożonych brokułów (ok. 450g),
- 1/2 cebuli,
- 1 świeża papryczka chilli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju.
Brokuły ugotować na półtwardo we wrzącej wodzie. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju, dodać posiekaną papryczkę (ja zawsze usuwam nasionka i błonki – one są najostrzejsze), gdy się podsmaży i będzie biała na brzegach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać chwile, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać odcedzone brokuły, podsmażać, niektóre z różyczek zapewne się rozpadną, ale to dobrze, dzięki temu farsz ma różnorodną konsystencje.
Tarta brokułowa – sos jajeczno-serowy:
- 1 opakowanie serka topionego śmietankowego (150g),
- 1 szklanka mleka,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- kilka łyżek tartego parmezanu,
- sól, pieprz do smaku.
Mleko wlać do garnka i zagotować, wrzucić pokrojony serek i mieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka wymieszać trzepaczką z jogurtem i tartym parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając dodawać przestudzone mleko z serkiem.
Farsz brokułowy przełożyć na podpieczony spód, zalać sosem jajeczno-serowym.
Włożyć do piekarnika (nagrzanego tak jak poprzednio do 200°C) na jeszcze 25-30min. Możliwe, że będzie bardzo szybko łapać kolor, wtedy po prostu należy zmniejszyć temperaturę.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy parmezanem. Studzimy na kratce.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy parmezanem. Studzimy na kratce.