Potraktujcie ten wpis bardziej jako inspirację niż przepis. Jest to sposób na przygotowanie tofu, które później możemy wykorzystać naprawdę do każdego dania. Wystarczy przygotować ulubione warzywa albo makaron z sosem, a tofu po prostu dorzucić na koniec.
Tofu smażone na złoto – składniki:
- dobrej jakości tofu,
- olej kokosowy.
- Tofu wyjąć z opakowania i opłukać pod bieżącą wodą.
- Następnie owinąć w ręcznik papierowy i odstawić. Im dłużej będziemy tofu w ten sposób osuszać tym będzie później bardziej zwarte.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Osuszony serek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie.
- Smażyć z każdej strony na złoto.
Dodatkowo tofu przed smażeniem możemy zamarynować, wchłonie ono smak wszystkiego co do niego dodamy. Ja najczęściej wybieram sok z cytryny i sos sojowy. Można też użyć pasty curry, czosnku czy imbiru. Wszystkie kombinacje dozwolone!
Tak naprawdę jest to najlepszy i najprostszy sposób przygotowania tofu ;)