Nie mogę uwierzyć, że to pierwszy przepis z tofu na blogu! Mam wrażenie, że jem tofu na okrągło, a jeszcze ani razu nie umieściłam przepisu. Pora to zmienić! Moim zdaniem tofu jest bardzo fajnym „materiałem”, któremu można nadać naprawdę dowolny smak, w zależności od użytych przypraw. Dla mnie połączeniem idealnym jest makaron sojowy (lub z fasoli mung) + warzywa + tofu (najlepiej wędzone). U.W.I.E.L.B.I.A.M ! ;)
- 1 kostka tofu wędzonego,
- 1 opakowanie makaronu sojowego,
- 1/2 brokuła,
- 1 koper włoski,
- 1 szalotka,
- kilka pieczarek,
- 3 łyżki sezamu,
- 1 łyżeczka suszonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Danie składa się z 3 warstw – makaronu z pieczarkami, warzyw (brokułu, koper włoski i szalotka) oraz tofu z sezamem.
Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną szalotkę, dodać sól i zeszklić. W tym czasie brokuły rozdzielić na małe różyczki, koper włoski posiekać w cienkie paseczki i dodać do zeszklonej szalotki. Dusić, aż brokuły zmiękną, ale ciągle będą jędrne i chrupkie. Odstawić.
Sezam podprażyć na suchej patelni, zdjąć i przesypać do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w grubą kostkę tofu. Podsmażać do zarumienienia, dodać suszoną paprykę i obtoczyć dokładnie. Przerzucić tofu do uprażonego sezamu, wymieszać i odstawić.
Pieczarki pokroić w ósemki, wrzucić na rozgrzaną patelnie po tofu, dodać pieprz i podsmażać, aż zaczną mięknąć. Makaron wrzucić do pieczarek, wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
Na talerzu układać po kolei makaron z pieczarkami, brokuły z koprem, a na sam wierzch tofu z sezamem. Podawać z sosem sojowym. Jest super :)