Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Tofu na śniadanie? Pokazywałam Wam już różne przepisy na tofu m.in. kanapkową pastę „bezjajeczną” czy wegański sos czosnkowy. Tym razem mam dla Was wspaniałe śniadanie, które sprawi, że zapomnicie, że „jajecznice” robiło się kiedyś z jajek, a tofu stanie się Waszym ulubionym składnikiem zdrowego śniadania. To tofucznica! Czyli „jajecznica” z tofu. Możecie dodać do niej przeróżne warzywa- oliwki, cukinię, bakłażana, pomidorki… Możliwości jest wiele. W dzisiejszej wersji dodałam pieczarki i szpinak – jak się okazało jest to połączenie idealne.

 

Tofu jest neutralne w smaku i dlatego wchłania wszystkie przyprawy i dodatki. To one nadają daniu smak, tofu jest tylko nośnikiem. Do tofucznicy dodaję czarną sól – kala namak, która nadaje jej jajeczny posmak. Kurkuma za to pełni rolę naturalnego żółtego barwnika. 

Może przygotujecie ją komuś do łóżka? ;) 

Tofucznica – składniki (1 porcja):
  • 150g tofu naturalnego,
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 2 pieczarki,
  • 2 garście szpinaku,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli kala namak,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie),
  • pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy.
  1. Pieczarki pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej używając mandoliny.
  2. Na rozgrzaną patelnie wrzucić pokrojone pieczarki i szpinak, całość zalać mlekiem kokosowym i dusić, aż połowa płynu wyparuje.
  3. Tofu rozgnieść na kawałki różnej wielkości, dodać na patelnie do warzyw razem z olejem kokosowym i przyprawami.
  4. Całość smażyć mieszając i rozbijając tofu na kawałki odpowiedniej wielkości.

tofucznicaz pieczarkami i szpinakiem tofucznicaz pieczarkami i szpinakiem